Neljapäev 19. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

PM: Mereuurijad kiitsid Tallinna lahte skulptuuri kavandamise heaks

17. juuli 2006, 07:36

Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudi teadurid jõudsid keskkonnamõjusid hinnates järeldusele, et Tallinna lahte võib pronksskulptuuri paigaldada.

Nüüd saab linn jätkata kuju püstitamisega seotud uuringuid, ekspertiise ja konkursse, kirjutab Postimees.

'See oli keskkonnamõjude eelhinnang,' rõhutas Meresüsteemide Instituudi direktor Jüri Elken. 'Ja kuskil pole öeldud, et seal peaks olema just Kalevipoeg, Olevipoeg, Suur Tõll või keegi neljas-viies. Jutt on skulptuurist.'

Eelhinnangu koostas varasemaid mõõtmistulemusi analüüsides instituudi ökohüdromehaanika sektori juhataja, vanemteadur Urmas Raudsepp.

'Skulptuuri püstitamine merre keskkonnale arvestatavat mõju ei avalda. Mis sinna püsti pannakse, on teiste otsustada,' ütles Raudsepp, kes pakkus kuju jaoks välja kaks kohta: Pirita tee äärde lauluväljaku lähistele või Pirita sadama suudmealale.

Raudsepp rääkis, et võttis eelhinnangu koostamisel arvesse hüdromehaanilisi tegureid: vee liikumist ja taset, lainetust ja jää survet. Ta arvestas ka seda, kuidas skulptuur mõjutab mereelustikku, laevaliiklust, looduskaitseobjekte ja kultuuriväärtusi, näiteks vaadet vanalinnale.

Abilinnapea Taavi Aas kinnitas, et jutt käib siiski Kalevipojast. 'Nüüd on alusmaterjal olemas ja saame edasi minna. Kui mereuurijad oleksid öelnud, et kuju vette paigaldada ei tohi, siis oleksime asja katki jätnud,' sõnas ta.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing