Kõik pole kuld, mis hiilgab

Romet Kreek 21. juuli 2006, 00:00

Eile avaldas II kvartali tulemused Eesti Telekom. Kuigi Eesti Telekomi puhaskasumi kasv on muljetavaldavad 179 protsenti (89 miljoni kroonini), ei räägi see kasvunumber tegelikku lugu. Eesti Telekom sai 43 mln krooni ühekordset kasumit põhivara müügist, lisaks muudeti kulumiarvestuse põhimõtteid, mistõttu kulum on nüüd väiksem. Samas maksti aastatagusest ajast suuremas summas tulumaksu dividendidelt. Neid erakorralisi asjaolusid arvestades on küsitav, kas Eesti Telekomi kasum üldse kasvas. Seetõttu on ilmselt ülevaatlikum Eesti Telekomi ärikasum enne põhivara kulumit, mis kasvas tagasihoidlikud 4,4 protsenti, 577 mln kroonini. Eesti Telekomi käive kasvas 14,1 protsenti, 1,42 miljardi kroonini.

Eile oli suurima käibega aktsiaks Tallinna börsil Eesti Telekom. Eesti Telekomi aktsia hind tõusis 9,3 mln kroonise käibega 0,27 protsenti, 115,78 kroonini ehk 7,40 euroni.

Üllatusesinejaks oli eile börsil Sampo Panga võlakiri, mille käibeks tuli 7,8 mln krooni. Võlakirjadega tehakse börsil tehinguid haruharva. Viimase kolme aasta jooksul on selle Sampo võlakirjaga tehtud tehinguid vaid 40 päeval. Sel aastal on see võlakiri saanud käe valgeks vaid kahel päeval.

Tallinki aktsia hind langes 0,56 protsenti, 56,01 kroonini ehk 3,58 euroni, seda 2,8 mln krooni käibega.

Merko Ehituse aktsia hind tõusis väikese käibe (0,2 mln krooni) juures 1,48 protsenti, 214,36 kroonini ehk 13,70 euroni. Merko Ehituse puhul võib täheldada, et pärast kuue kuu jooksul toimunud veerandi võrra kukkumist üritab aktsia vaikselt tõusta. Võib-olla ehmatavad veel kedagi ära Merko Ehituse kvartalitulemused, kuid seal tõenäoliselt näha olev kasumi langus läheb raamatupidamispõhimõtte muutuse arvele.

Sarnaselt Merko Ehitusele püüab tõusta ka Eesti Telekomi aktsia. Selle ettevõtte kasumist positiivset üllatust ei tulnud, küll aga on hinnatav Eesti Telekomi aktsia kõrge dividenditootlus (ligi kaheksa protsenti). Paistab, et ka Norma aktsia langus on peatunud, kuid ohuks on avaldatavad majandustulemused.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing