Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Toorainebuum võib pöörata kaoseks

Romet Kreek 24. juuli 2006, 00:00

Kuuba president Fidel Castro, kes viibib sel aastal esimest korda välisvisiidil, hoiatas üleilmse toorainebuumi tagajärgede eest.

Castro kasutas Argentiinas toimunud Ladina-Ameerika riigijuhtide tippkohtumist, kohtumaks piirkonna mõjukaima naftatootja Venezuela presidendi Hugo Ch?veziga. Venezuela president ja Boliivia president Evo Moralez ülistasid Kuuba liidrit. Kuuba, kellel pole maailmale toorainetest suurt midagi pakkuda, kiirustas piirkonna riigipäid kulutama toorainetulusid tervishoiu parandamisele Ladina-Ameerikas.

Tegelikult oleks Kuubal küll toorainet, mida eksportida. Jutt käib suhkrust. Nõukogude ajal importisid sotsialismimaad Kuubast suhkrut maailmaturu hindadest palju kõrgema hinnaga, toetades sel teel riiki. Koos Nõukogude Liidu lagunemise ja Berliini müüri langemisega kaotas Kuuba kuldsponsori ja avastas, et suhkru eksport on keeruline - USA ei lase Kuubal endaga üldse kaubandussidemeid sõlmida ja Euroopa Liit kaitseb kiivalt oma suhkruturgu.

Kuuba president ütles, et toorainebuum võib pöörduda kaoseks.

Castro oli mures ka Hiina valuutareservide pärast - eelkõige seetõttu, et neid hoitakse USA dollarites. "Keegi ei taha hoida dollareid, kuna see on lihtsalt paber," ütles Castro. "Lihtsalt paber." Castro unustas, et erinevalt Kuuba peesost on USA dollar konverteeritav.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing