PM: Annetajatele meeldivad võimuparteid

26. juuli 2006, 07:43

Rahakotirauad avanevad ettevõtjatest annetajatel kõige meelsamini Keskerakonna ja Reformierakonna ees.

Keskerakond juhib aprilli, mai ja juuni ehk aasta teises kvartalis erakondade annetuste edetabelit 5,6 miljoni krooniga. Nende suurimaks eraisikust annetajaks oli 500 000 krooniga kinnisvaraarendusega tegelev ettevõtja Hillar Teder, kes toetas lisaks Keskerakonnale ka Isamaaliitu ja Res Publicat, kirjutab Postimees.

'Tore valik ju,' põhjendas Teder oma eelistust ja lisas, et on ka Reformierakonda toetanud. 'Oleme ikka jõudumööda üritanud nii parteisid kui ka spordiklubisid toetada.'

'Tavaliselt kujunevad annetuste saajad välja isiklike suhete baasil,' ei osanud Teder konkreetset annetamise põhjust välja tuua. 'Kui keegi küsib, siis miks mitte toetada. Majanduslikke huve meil Eestis praktiliselt pole ja seega ei maksa siit seoseid otsida.'

Keskerakonna juhtpoliitiku Ain Seppiku kaks poega Siim ja Sulev andsid mõlemad isa parteile 300 000 krooni. Ain Seppik ise toetas erakonda 20 000 krooniga. Ta pidas enne annetusi ka poegadega nõu ja ütles neile, et maailmavaadet võivad nad ikka toetada.

Kokku sai Keskerakond eraisikute annetustest 1,5 miljonit krooni. Lisaks annetustele sai Keskerakond riigieelarvest parlamendiparteidele ette nähtud toetust 4,1 miljonit krooni.

Reformierakond kogus teises kvartalis 3,6 miljonit krooni. Traditsiooniliselt oli erakonna üheks suurimaks annetajaks ettevõtja Toomas Luman, kes toetas parteid 200 000 krooniga. Riigieelarvest sai Reformierakond 2,8 miljonit krooni.

Rahvaliit teenis kolme kuuga 2,6 miljonit krooni, millest laekus annetustena 678 000 krooni. Kõige rohkem, 60 000 krooniga, toetas koduparteid regionaalminister Jaan Õunapuu. Riigieelarvest sai Rahvaliit 1,9 miljonit krooni.

Res Publica elab peamiselt summast, mida ta ühe suurima parlamendierakonnana riigi eelarvest saab. Riigilt saadi toetust 4,1 miljonit krooni ja annetusi tegid erakonnale vaid kaks eraisikut. Endine rahandusminister Tõnis Palts annetas erakonnale 580 000 ja ärimees Hillar Teder 250 000 krooni.

Isamaaliit teenis 1,4 miljonit krooni. Suurim eraisikust annetaja oli ettevõtja Hillar Teder 250 000 krooniga. Riigieelarvest sai Isamaaliit teises kvartalis veidi üle miljoni krooni.

Sotsiaaldemokraatide suurimaks annetajaks oli 4000 krooniga erakonna liige Gerri Lesk ja 2761 krooniga järgnes Rannar Vassiljev. Eraisikute annetuste kogusummaks oli 24 486 krooni ja riigieelarvest said sotsid 886 635 krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing