Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
EL annab võrdsed võimalused
Sarnaselt teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega jõustus selle aasta alguses Eestis nn hügieenipakett.
Hügieenipakett koosneb 2004. aasta kevadel vastu võetud Euroopa parlamendi ja nõukogu määrustest nr 852/2004, 853/2004, 854/2004 ja 882/2004 ning paketile hiljem lisandunud ja lisanduvatest täiendusi ja rakendusmeetmeid sisaldavatest otsekohalduvatest (riigisisestesse õigusaktidesse ümberkirjutamata) õigusaktidest.
Liha ja lihatoodete käitlemine peab toimuma kooskõlas määrustes nr 852/2004 (toiduainete hügieen) ja nr 853/2004 (loomse toidu hügieeni erireeglid) sätestatud vastavasisuliste nõuetega.
Üks olulisem erinevus on see, et enam ei tehta ettevõtete vahel vahet tootmismahu alusel. Ühelt poolt tähendab see muidugi nõuete ühtlustumist, teiselt poolt aga ka võrdseid võimalusi. Nii on kõigil mööndusteta nõuetele vastavaks tunnistatud ettevõtetel, sh väikese tootmismahuga ettevõtetel, alates käesoleva aasta algusest turustada oma toodangut kõikides ELi liikmesriikides.
Nii on juba jõustunud põllumajandusministri määrus, mis sätestab käitlemise hügieeninõuded farmis tapetud kodulindude ja jäneseliste liha väikese koguse kohta, mis lähevad tootjalt otse lõpptarbijale või jaekaubandusettevõttele, väljatöötamisel on nõuded väikeses koguses ulukiliha otse lõpptarbijale või toitlustus- ja jaekaubandusettevõttele tarnimiseks ning jaekaubandusettevõttes töödeldava liha ja lihasaaduste teisele jaekaubandusettevõttele, sh toitlustusettevõttele, turustamise nõuded ja koguselised piirangud.
Viimatimainitu eesmärk on ära hoida ebaõiglast konkurentsi jaekaubandusettevõtete ja lihakäitlemisettevõtete vahel.
Seoses muutunud õigusruumiga on peatselt oodata ka muudatusi lihakäitlemise järelevalve korralduses. Nimelt nendes jaekaubandusettevõtete lihakäitlemisüksustes, kus tuleb täita määruses nr 853/204 sätestatud lihakäitlemisele spetsialiseerunud ettevõtetele kehtivaid erihügieenireegleid, hakkab muudetava toiduseaduse kohaselt tervisekaitseinspektsiooni asemel teostama järelevalvet veterinaar- ja toiduamet. Lihakäitleja vastutus ning nõuete rikkumise puhul kohaldatavad sanktsioonid tulenevad riigisisestest õigusaktidest.
Autor: Olev Kalda