Euroliidu reeglid ennetavad riske

Mereli Kivi 31. juuli 2006, 00:00

HACCP sertifikaat tõendab, et seda omava ettevõtte toiduohutussüsteemi on hinnatud vastavalt parimale kasutatavale standardile ja leitud see standardile vastavat.

Ettevõtetele, kes alustavad HACCP juurutamist, soovitatakse integreerida toiduohutussüsteem kvaliteedijuhtimissüsteemiga (ISO 9001).

HACCP sertifitseerimist teostab Eestis näiteks Taani ettevõtte DNV Eesti haru. DNV eksperdid panevad ettevõtetele südamele, et standardit tuleks kasutada eelkõige parendusvahendina.

Selleks, et toiduainetööstustel oleks HACCP juurutamisprotsessist võimalikult adekvaatne ülevaade, on põllumajandusministeerium andnud välja HACCP käsiraamatu.

Süsteemi loomiseks ja tööshoidmiseks ning ohtude hindamiseks määratakse ettevõttes isikud, kellel on piisavalt teadmisi HACCP süsteemist, toiduhügieenist ja mikrobioloogiast. Süsteemi juurutamise käigus peab ettevõte süsteemi pidevalt dokumenteerima. Dokumentatsioon peab sisaldama vähemalt ohtude hindamise kokkuvõtet, HACCP süsteemi kirjeldust, süsteemi hindamisel saadud informatsiooni ning jälgimise tulemusi ja korrigeerivaid tegevusi.

Nõo Lihatööstuses valmivad kõik tooted HACCP alusel. Juhatuse esimehe Toomas Kruustüki sõnul alustati ettevõttes HACCP juurutamist juba enne, kui ELi ametnikud Eesti lihatööstustesse kontrollkäike tegema hakkasid.

Praeguseks on Nõo Lihatööstus Kruustüki sõnul küll nii palju kasvanud ja arenenud nii oskusteabe kui ka tehnoloogia poolest, et sarnase protsessi läbiviimine ei ole enam päevakorral. Kruustüki sõnul on HACCP kindlasti oluline argument toodangu eksportimisel Euroopa Liidu riikidesse, ent Eesti tarbija jaoks ei ole sellel sertifikaadil mingit tähendust ning siseturu müüki ettevõttel sellega kasvatada ei õnnestu.

Veterinaar- ja toiduameti töötajate sõnul peavad kõik toidukäitlejad välja töötama ja rakendama HACCP-l põhinevad toiduohutuse tagamise protseduurid. See nõue ei kehti oma tarbeks toidu esmatootmise korral, koduseks isiklikuks tarvitamiseks mõeldud toidu valmistamise või hoiustamise korral ja esmatoodete väikeste koguste otsetarnete korral.

Toiduaineid saab piiri taha saata ainult HACCP süsteemi rakendanud ettevõtetest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:09
Otsi:

Ava täpsem otsing