Hingest tulevad valikud Suure Munamäe põlispuude all

Christel Karits 04. august 2006, 00:00

Sel nädalavahetusel võib ette võtta teekonna Suure Munamäe põlispuude alla, kus etendub muusikaline draama "Minust jäävad ainult laulud".

Soovijail tasub pilet eelmüügist hankida, sest esimesed etendused on olnud rahvast puupüsti täis. Vaatajaid on olnud tunduvalt rohkem, kui 400 inimest, mis on optimaalne arv, et kogu publik saaks etendust jälgida hea nähtavusega kohalt.

Lavastaja Tõnu Lensmendi sõnul räägib näidend valikuvabadusest vabaduse teel. Lauri Vahtre ja Mart Laari kirjutatud lugu on sisuliselt dokumentaalnäidend ning kirjeldab Teise maailmasõja järel Võrumaal Rõuge kihelkonnas tegutsenud metsavenna Auleid Toomsalu elu.

"Viimastel kuudel on mitmelt poolt rõhutatud vajadust rohkem kajastada neil aastatel Eestis toimunud traagilisi sündmusi, anda ülevaade eesti rahva võitlusest oma vabaduse eest. Samas on seegi näitemäng lugu armastusest ja vihkamisest, sõprusest ning reetmisest," on kirjas etenduse saamisloos.

"See lavastus hakkab ise autoriga mängima," avab Lensment näidendi ühe külje ning lisab, et lugu puistab eestlase hingeelu tollel ajal. Tegu pole seikluslooga, pigem puudutab see valikuid. Seda, mis on samu loosungeid lauldes ühel või teisel inimesel tegelikult hinge taga.

Näidendis kasutatakse laule, mis pärinevad samuti Võrumaa metsavendadelt.

Peategelast peiar Tõeleidu kehastav Janek Joost õppis etenduse tarvis ära lõõtspillimängu. "Kui ta koos ansambliga Untsakad esimest korda lavale tuli, mõistsin, kui võimas on Joosti hääl," on lavastaja peategelase valikuga ülimalt rahul. Mängivad veel Ain Lutsepp, Viire Valdma, Maarja Jakobson, Maria Soomets jt.

Suurel Munamäel toimuvad etendusega seoses mitmesugused üritused, milles osalevad kohalikud taidlejad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing