Nafta hind kahe nädala madalaim

Raivo Sormunen 15. august 2006, 00:00

Nafta hind vajus eile viimase kahe nädala madalaima tasemeni, sest naftakontsern BP Plc lubas jätkata oma USA suurimal naftaväljal poole võimsusega tootmist ning Liibanonis algas relvarahu Iisraeli ja Hezbollah' sõjajõudude vahel.

BP teatas kavatsusest pumbata oma Alaskal asuvalt Prudhoe Bay naftaväljalt 200 000 barrelit päevas. Veel nädal tagasi ütles naftakontsern, et paneb oma tootmise Alaskal kinni, sest sealsed naftajuhtmed on liialt läbi roostetanud. Nüüd aga anti lubadus korrosioonist läbi näritud juhtmed ikkagi asendada ja jätkata pooles mahus tootmist. Maailma suuruselt kolmas naftakontsern tootis Prudhoe Bay naftaväljal 400 000 barrelit päevas, mis võrdus 8 protsendiga kogu USA naftatootmisest. Alaska valitsus on naftavälja töös hoiust väga huvitatud, sest see on osariigi jaoks väga oluline sissetulekuallikas.

"BP peab olema oma Prudhoe Bay naftajuhtmete turvalisuses väga, väga kindel, et ta säilitab poole tootmismahust," ütles uudisteagentuurile Global Energy Studiesi keskuse vanemanalüütik Julian Lee.

Nafta hinnale mõjus soosivalt ka relvarahu sõlmimine Iisraeli ja Hezbollah' vahel. Nendevaheline konflikt oli peamine põhjus, miks möödunud kuul nafta hind ajaloo uue kõrgeima tasemeni tõusis. New Yorgi kaubabörsil langes naftabarreli hind eile 2%, tasemeni 72,90 dollarit. Londonis kaubeldi musta kullaga 73,15 dollaril.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing