Vanaisadest ja ärieetikast

Viktor Siilats 15. august 2006, 00:00

Jaan Kaplinski kirjutas 7. juuli Äripäevas usaldusest ja ärieetikast ning meenutas oma vanaisa. Lugejale peab jääma mulje, et Kaplinski vanaisa oli väga eetiline inimene, mistõttu Kaplinski ise loomulikult ka, samas kui Eesti ettevõtjatel eetilisust napib.

Kaplinski vanaisa Jaan Raudsepa ja minu vanaisa Daniel Siilatsi saatused olid algul vägagi sarnased. Mõlemad töötasid koolmeistritena, mõlemad lasti otsekohesuse eest lahti. Seejärel tegutsesid mõlemad raamatupoodnikena. Kui Päts müüs Eesti maha, võeti mõlemalt varad ja kodud. Kuid Kaplinski vanaisa ja tema pere pääsesid küüditajate küüsist puutumatutena. Minu vanaema ja tema lapsed küüditati Siberi suunas, mu vanaisa lasti vangilaagris maha.

Kaplinskil ei tasuks usaldusest ja ärieetikast heietades oma vanaisa mälestustega manipuleerida. Paradoksaalsel kombel on mul Kaplinski-tüüpi vara ümberjagamise jutlustajaga sarnane soovitus: jätke pillamine riigiametnike privileegiks.

Reinvesteerige raha enda ja oma laste haridusse, reisi- ja muidu toredatesse muljetesse, sest ei haridust ega ilusaid mälestusi saa teilt keegi kunagi ära võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing