Birgitta festivali finaal ühendab rockmuusika ja kammerorkestri

Mari Hiiemäe 18. august 2006, 00:00

Taasiseseisvumispäeva õhtul astuvad Birgitta festivalil ühisprojektiga lavale ansambel Ultima Thule ning Tallinna Kammerorkester Tarmo Leinatamme dirigeerimisel, külalissolistina teeb kaasa Tõnis Mägi.

Nende esituses kõlavad Pirita kloostri varemete vahel laulud, mille loomisaeg ulatub ärkamisaja aastatesse.

"Ultima Thule ja Tallinna Kammerorkestri koostöö on unikaalne projekt," leiab Tallinna Filharmoonia direktor ning Birgitta festivali korraldusdirektor Jüri Leiten. Samuti arvab ta, et ega rock-muusika ja kammerorkestri ühendamist Eestis rohkem suurt katsetatud pole. Leiten peab Ultima Thulet märkimisväärselt kõrge tasemega rock-ansambliks, kelle suhestumine professionaalse keelpilliorkestriga loob uue ja nauditava kvaliteedi.

Pirita kloostri kontserdi esinemiskava tuumiku moodustavad Erkki-Sven Tüüri orkestratsiooniga laulud koossalvestatud plaadilt "Tuulatud Thule", mis välja lastud rohkem kui kümme aastat tagasi. Koostöö jätkuna pakutakse lisaks lugusid Ultima Thule hilisemast loomingust, mis orkestrile seatud Tõnu Kõrvitsa poolt.

Esitamisele tulevad sellised taasiseseisvumisaja legendid nagu "Vägev vähk", "Turbatuli" ja "Kassitapp", samuti elu põhiväärtusi ning valikuvõimalusi tunnustavad ballaadid nagu "Aed", "Lennelda priiks" ja "Tähesära". Ultima Thule ja kammerorkestri ühises repertuaaris on paarkümmend lugu, kontserdi täpne kava jääb kuulajale üllatuseks.

Põhjusi Ultima Thulet Birgitta festivali esinejaks kutsuda oli Leiteni arvates mitu. Ühelt poolt on tegemist unikaalse projektiga. mis ühendab rock-muusika ning keelpilliorkestri, teiselt poolt sobib just Ultima Thule taasiseseisvumispäeva esinejaks, kuna selle ansambliga seostavad paljud eestlased keerulist ärkamisaega.

"Ultima Thule on alati olnud selge, sirgjoonelise ja ausa väljaütlemisega," arvab Jüri Leiten. "Nad räägivad elust, mis meid ümbritseb. Nende eestikeelne sõnum on hästi sügav, samas arusaadav ja lihtsates sõnades väljendatud."

Ultima Thule siiras ja selge sõnum, mis lava pealt maha öeldakse, on ajatu ja püsiv, tema muusika meeldib mitme põlvkonna eestlastele. Thule puhul pole märgata kommertsialiseerumist, rahulike ja konservatiivsetena tehakse edasi "oma" muusikat, mitte eesmärgiga publikut võita ja plaadirekordeid luua, vaid lihtsalt nii, nagu iseendale meeldib ja õige tundub. Ning oh üllatust, publik leiab selle üles ka ilma surveta.

"Tuulatud Thule" kontsert Pirita kloostri soliidses miljöös jäädvustatakse Eesti Televisiooni poolt, sellest valmib telesaade ja tõenäoliselt ka DVD.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing