Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Gewürztraminer - kes armastab, kes vihkab

Tea Lajal 18. august 2006, 00:00

Parfüümsus on Gewürztraminerite tunnus. Parimates veinides on olemas kõik aroomimängudeks vajalikud komponendid: lilleõied koos tsitrustega, mineraalsus ja lopsakas üleküpsenud puuviljade lõhn.

Parfüümsus väljendub gewürz'ides sõna otseses mõttes, alates šampoonilõhnast kuni Armanini välja, äratuntavaks finessiks jääb alati väike kummisus.

Veini lõhnas kokku saanud vastandid võivad maitstes, suus, tekitada veel suurema segaduse - olgu vein kuiv või poolmagus, vürtsid ja pipar toovad mõnusast lõhnamaailmast kiiresti tagasi reaalsusesse. Eks väike teravus pole kunagi liiast.

Gewürzi tekitatud vastandlikke maitseemotsioone võib võrrelda lõhnapoega, mille aroomipilv tekitab kõigepealt tõrjuva reaktsiooni ning alles hiljem, süvenedes oma lõhna otsimisse, avastad palju meeldivaid toone.

Gewürztraminerit on võimalik kasvatada maailma kõikides veinipiirkondades, kuid üks omapära tal siiski on - Gewürz kuulub varavalmivate veinimarjade gruppi koos Pinot Noiri, Chardonnay' ja Rieslinguga. Seega kasvab ta edukalt külmemates ja niiskemates piirkondades nagu Põhja-Prantsusmaa, Saksamaa ning Lõuna-Ameerika ja Austraalia ookeaniäärsed alad.

Ajalooliselt on Gewürzil vähemalt tuhat aastat märkmetesse talletatud ajalugu ning üsna tõepärase legendi järgi on ta pärit Lõuna-Tiroolist (Traminist), Itaalia kõrgmäestike piirkonnast, algul Termeno ja Tramineri nime all, edasi liikunud Pfalzi, saades eesliiteks Gewürz- ehk "vürtsikas", ning lõpuks jõudnud Alsace'i (Elsassi).

Alsace Kirde-Prantsusmaal ning teisel pool piiri olevad Pfalz ja Baden Saksamaal ongi Gewürztramineri praegused kodualad. Parimad veinid valmivad just seal.

Uue Maailma veinitootjatest valivad Gewürztramineri vaid need, kel on oskust ja tundlikku maitset parfüümse marja käsitlemiseks ning kes ei vihasta, kui mõne aasta marjasaak on väga kesine.

Üks kannatlikest on Vi?a Carmen Tšiilist. Carmeni Gewürztraminer on värske kohe-joomise vein: lõhnas litši vili, midagi männiokkalikku ja õrn kummisus; maitse kerge ja happevärske koos tuntava pargiga; lõpus soojendab kurku valge pipar.

Kiire vaherepliigina: kes veel ei ole poeletilt litšivilju, lilla värvuse ja sarvilise kestaga "ploome" üles otsinud, võiks seda teha, sest litši maitse on unikaalne ja väga vajalik aroomide kirjeldamiseks.

"Litši" on väga levinud kirjeldustermin, selle lõhn aitab lahti seletada ka düšessi- ja kukekommiaroomid, mida tavaliselt veinides ära tuntakse.

Nagu seegi vein, on Uue Maailma Gewürzid loodud värskelt joomiseks. Nad on lihtsad ja võivad esiti tunduda liiga õhukesed, kuid iga Gewürztraminer, ka noor, vajab mõni hetk aega aroomide lahtiharutamiseks.

Gewürzid muutuvad klaasis, seepärast ärge uskuge seda, mida esmalt tunnete, sest sisu võib olla üllatavalt mitmekesine. Sama nagu inimestegagi.

Kuidas muudavad oma nägu Alsace'ist, Pfalzist või Badenist pärit tihedad ja väga aromaatsed Gewürztraminerid, on keerulisem lugu, sest pärast laagerdumist saabub nende veinide parim iga alles 5 kuni 10 aasta pärast.

Need veinid näitavad, kuidas koletis kaunitariks muutub, ... või vahel harva ka vastupidi.

Vihje: meil müüdavad Euroopa tootjate Gewürzid, nagu Hugel, Franz Hahn, Paul Zink, tasuvad võrdlemist, nende hinnad algavad 100 kroonist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing