Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Sõnastik
Gazpacho on hispaania supp, mis on valmistatud kurgist, tomatist, sibulast, paprikast, saiast, maitsestatud oliiviõli ja küüslauguga.
Serveeritakse jääkülmalt, mõnikord lisatakse serveerimisel saiakuubikuid, hakitud sibulat, kurki või muud.
Nimetus pärineb kulinaariaentsüklopeedia "Larousse Gastronomique" andmetel araabia keelest ja tähendab leotatud leiba.
Kuigi mõne restorani menüüs on gazpacho olemas aastaringselt, saab parimat gazpacho't just nüüd, meie enda värsketest kurkidest ja tomatitest.
Okroška on külm kalja-köögiviljasupp vene köögist.
Serveeritakse koos sektoriteks lõigatud kõvakskeedetud muna, hakitud värske kurgi, sibula ning hapukoorega. Võimalikud mitmesugused variandid: mõnikord lisatakse külma looma- või kanaliha, keelt või sinki, sobib ka soolalõhe.
Tarator on külm jogurti-kurgisupp bulgaaria köögist, mis on maitsestatud soola, hakitud küüslaugu, peterselli või tilliga, mõnikord ka kreeka pähklite või purustatud mandlitega.
Meie restoranimenüüdes enamasti külma kurgisupi nime all.
Oli maailmakuulsa dirigendi Kurt Masuri lemmikroog. Bulgaarlaste pikeaelisuse põhjuseks olevatki igapäevane jogurtisöömine.