Saueaugu teatritalu ootab suvelõpu mõtisklusele

Ülle Hallik 25. august 2006, 00:00

Läänemaal Saueaugu teatritalus taasesietendus Jaan Kruusvalli lühinäidendite õhtu "Kustutage kuuvalgus", mille naisosatäitja Kaie Mihkelson valiti rolli eest aasta parima naisnäitleja preemia nominendiks.

Lavastaja Margus Kasterpalu on ühendanud teatriõhtusse kaks Kruusvalli näidendit "Kustutage Kuuvalgus" ja "Sild", mõlema peategelasteks on mees ja naine .

Möödunud suve lõpul esietendunud lugu on Margus Kasterpalu sõnul uuesti peaaegu nullist ülesehitatud, taasesietenduse hommikul võis ta aga rahulikult nentida, et viimanegi kadunud jupp on üles leitud ja kõik muud raskused samuti ületatud.

"Kustutage kuuvalgus" viib vaataja kaugesse ja kõrvalisse kohta, kuhu kellelgi pole asja ning kus isegi raudtee on üles võetud.

Siiski astub üks mees öö hakul mööda teetammi ning jääb raudteevahimajja naise juurde peatuma. Kuuvalgus ja kauge rongi huik panevad mõtlema möödalibiseva ja elatud elu varjudele…

"Sild" kõneleb eluõhtusse jõudnud abielupaarist, kel pole enam jaksu voodistki tõusta ega teineteise poole vaadata. Kogu elu koos elanud mees ja naine on nüüd teine teises voodis ja vaatavad tagasi. Kas teatakse teineteisest niigi rohkem, kui tahaks ja nüüd sooviks pigem üht-teist unustada nii tema kui ka enda kohta, et oleks kergem minna? Või ihkab hing hoopis ise tunnistada? Tahab aga teine seda teadmisekoormat nüüd veel kanda võtta, tahab ta kuulata? Viimase tunni jutus sulavad ühte unistus, unenägu, saladus, kiusujutt ja naer - just nii, nagu see oli eluski.

Jaan Kruusvalli näidenditele on omased napisõnalised inimesed ja nende ränd, poolelt sõnalt katkevad küsimused ja vastused, üksindus ja aimatav habras lähedus. Autorile omase haruldase minimalismi tõttu on neid nimetatud seisundidraamadeks.

Margus Kasterpalu lavastust on kriitikud nimetanud selle absurdidraama maigu tõttu becketlikuks. Kiitust on pälvinud mõlemad osatäitjad, Aleksander Eelmaa ja Kaie Mihkelson.

Saueaugu teatritalu mahutab korraga sadakond vaatajat, mis on Margus Kasterpalu hinnangul viimane piir, kus kõik end veel oodatud külalistena võiksid tunda. Oodatud on aga kõik teatrihuvilised. "Kui inimene juba on otsustanud teatritalu üles otsida ja nii kaugele etendust vaatama sõita, on tal täpselt see õige kraad huvi, et lugu talle midagi pakuks," lausus lavastaja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing