PM: Vallarahvas seisab vastu uutele kaevandustele

25. august 2006, 07:56

Uute kaevanduste rajamise plaan on ajanud kihama Ida-Virumaa Maidla valla rahva, kes kardab, et uus põlevkivikaevandamise kava keerab nende elu pea peale.

Maidla vallavolikogu esimehe Enno Vinni sõnul on kolm põlevkivi kaevandamisest huvitatud ettevõtet esitatud kaevetaotlusi kogu Maidla valla territooriumile, kirjutab Postimees.

See tähendab seda, et kui kaevamine tõesti pihta hakkab, siis kahjustab see kogu valla normaalset elukeskkonda.

'See keerab kogu valla elukeskkonna pea peale,' sõnas Vinni. 'Need on küll allmaakaevandused, kuid see ei tähenda, et kõik on maa all, kommunikatsioonid tulevad ka maa peale – kaevandushooned, transport, põlevkivivedu.'

Vinni meenutas, et kui 30 aastat tagasi avati vallas Aidu karjäär, siis vähenes valla elanikkond ligi poole võrra. Ta ei soovi, et see korduks. Vinni sõnul ei ole veel tehtud ühtki uuringut, mis puudutaks kaevanduste mõju inimeste elukeskkonnale.

See, kui palju Maidla vallas tulevikus kaevandama hakatakse, sõltub põlevkivi kasutamise riiklikust valmimisjärgus olevast arengukavast. Praegu on Maidla valla territooriumile esitatud 12 kaevandamis- ja uuringuloa taotlust, mille menetlemine on kuni arengukava vastuvõtmiseni külmutatud.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsepa sõnul on võimalik, et põlevkivi kaevandamine suureneb kogu Eestis. 'Kardan, et päris 12 miljoni tonni peale aastas, nagu praegu, ei saa see jääda, sest kuigi kasutatakse ka teisi energiaallikaid, siis sellest ei piisa, sest me kasutame väga palju energiat,' selgitas Raudsep.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing