Iraan ei paindu rahvusvahelise surve all

31. august 2006, 13:23

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad kordas täna, et Iraan ei paindu rahvusvahelise surve all ega lõpeta tegevust uraani rikastamiseks.

'Iraanlased ei allu karmidele sõnadele, agressioonile ega õiguste äravõtmisele,' ütles Ahmadinejad.

Iraanil on aega täna keskööni asuda täitma ÜRO julgeolekunõukogu nõudmist uraani rikastamine lõpetada või riskida sanktsioonidega, vahendab Bloomberg.

Iraan mängib sellele, et USA-l ja selle liitlastel Euroopas ei õnnestu hoida ühtset rinnet, et sundida Iraani oma tuumaprogrammi lõpetama. USA on kindel, et programmi eesmärk on tuumarelva valmistamine, Iraan väidab vastu, et vajab tuumatehnoloogiat energia tootmiseks.

Väljavaated vastasseisu teravnemisest Iraaniga kergitasid täna teist päeva nafta hinda viimaste päevade madalseisust. New Yorgis kerkis nafta oktoobrilepingute hind 0,9%, 70,63 dollarile barrelist, Londonis maksis Brenti nafta 70,60 dollarit barrelist.

Iraani suhtes rangete sanktsioonide rakendamise vastu on Venemaa ja Hiina, kellel on Iraaniga käimas mahukad energiaprojektid. Venemaa ja Hiina on koos USA, Suurbritannia ja Prantsusmaaga ÜRO julgeolekunõukogu vetoõigusega alalised liikmed.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing