OmaDraama näitab parimat eesti teatrit

Christel Karits 01. september 2006, 00:00

Nagu septembrikuu alguses tavaks saab selgi aastal ülikoolilinnast Tartust nädalaks ka teatri pealinn. Suurest teatritegijate peost võtavad osa pea kõik Eesti teatrid, kolm teatrit Lätist ja kaks Leedust. Ühtekokku näeb 24 erinevat lavastust.

"Vanasõnad ütlevad, et mis oma, see oma: oma särk on ihule kõige ligemal ja omad lapsed kõige armsamad. Kas need alati ka just need kõige ilusamad särgid või kõige paremad lapsed on, see pole ühemõtteliselt selge. Võib juhtuda isegi vastupidi.

Aga meile on nad olulised ja armsad ka siis, kui nad teistele ei meeldi. Sest nad on omad. Eks ole see nii ka omakeelse draamakirjandusega," ütleb festivali eessõnas OmaDraama 2006 peakorraldaja Margus Kasterpalu. Et Eesti teatriaastal korraldatav sündmus kaalukam saaks, siis peetakse pidu seekord koos kolleegidega Lätist ja Leedust.

OmaDraama programmis on sellised eesti dramaturgia paremikku kuuluvad lavastused nagu Mart Kivastiku ja R.A.A.M.-i "Kits viiuli ja õngega" ja "Põrgu Wärk" ning Eesti Draamateatri menuetendus "Adolf Rühka lühikene elu" Andrus Kivirähkilt.

Klassikalise poole pealt saab näha kaht August Kitzbergi loomingul põhinevat lavastust. Üks neist on Oleg Titovi Ugala teatris lavastatud tantsuetendus "Libahunt" ning teine Endla teatris publiku ette tulnud Andres Noormetsa lavastatud "Kauka jumal".

Uudisdramaturgia lavastustest võiks vaadata Tallinna Linnateatri "Genoomi", mille lavastas Jaanus Rohumaa, Tiit Ojasoo ja Liis Semperi teatris NO99 välja tulnud "Naftat" ning Lavakunstikooli "Keeleuuenduse lõpmattut kurvi", mille lavastas Johannes Aaviku tekstide põhjal Anu Lamp.

Festivali raames leiavad aset ka kaks esietendust.

5. septembril näeb ilmavalgust Ingomar Vihari Vanemuises lavastatud "Tühirand", mis põhineb Mati Undi samanimelisel novellil.

6. septembril esietendub VAT Teatri "Elvis oli kapis". Urmas Vadi sürrealistlik näidend räägib kolmest Elvis Presley majamuuseumis töötavast Elvisest, kelle ellu astub kapist mälu kaotanud tundmatu. Unenäoliste seostega näidendi lavastas Aare Toikka.

"Laheda elamuse võib saada ka VAT Teatri "Kalevipojast". See on visuaalselt huvitav ja nalja on ka," soovitab festivali pressiesindaja Tiiu Laks. "Samuti on Endla teatri "Kauka jumala" tõlgendus hea." Veel tõstab ta esile eelpoolmainitud saabuvat "Elvis oli kapis" etendust.

Mitmed lavastused on juba välja müüdud. Eriti edukalt on läinud NO-teatri etendused. Pileteid pole saada ka Linnateatri etendusele "Genoom", Draamateatri "Syrrealistidele" ja Vanemuise "Tühirannale".

Festivali võistlusprogrammi kuulub kuus lavastust, igalt osalejamaalt kaks. Eestit esindavad R.A.A.A.M.-i "Põrgu Wärk" ning Rakvere teatri ja R.A.A.A.A.M.-i ühistööna valminud "Misjonärid".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing