Tellija ajas Eesti ehitusmehed Norrast politseiga minema

ÄP 04. september 2006, 00:00

"Teisipäeva lõuna ajal kutsuti meid koosolekule, relvastatud politsei tõkestas meie pääsu tagasi ehitusele ja pani meid bussi peale, mis viis meid Eesti saatkonda Oslos," kirjeldas toimunut reedel Eestisse tagasi jõudnud ehitaja Toomas Liimal.

Umbes neljakümnest Eesti saatkonda saadetud töölisest olid pooled Eesti kodanikud, ülejäänud aga Läti, Leedu ja Poola kodakondsed.

"Ausalt öelda meie praktikas ei ole midagi sellist ette tulnud," ütles Eesti suursaadik Norras Juhan Haravee. "Mehi koheldi karmilt. Neile anti tund aega asjade pakkimiseks, pandi bussi ja toodi politsei valve all Eesti saatkonda."

Kuna saatkonnal polnud nii suure inimhulgaga midagi peale hakata, suudeti hotellidesse paigutada vaid osa ehitajatest, teine osa pidi aga tänaval magama. Saatkonna abiga hangiti meestele lennupiletid Eestisse ning reedel jõudsid viimased seitse ehitajat kodumaale tagasi.

Miks Oslost 200 kilomeetri kaugusel Uvdalis suusakeskust ehitanud mehed politseiga ära aeti, ei osanud ehitajad oletada, sest mingeid pretensioone pole varem nende sõnul olnud.

Ehitajaid Norrasse vahendanud firma Baltic Construction Service esindajana meestele lennujaama vastu tulnud Vladimir Krassinski kahtlustas aga Norra tellijaid soovis ehitusfirmale raha maksmata jätta. Tema sõnul võlgneb suusakeskuse tellija neile üle 2 miljoni Norra krooni (üle 4 miljoni Eesti krooni), samuti pole firma kätte saanud ehitusplatsile jäänud tööriistu.

Uvdali suusakeskuse esindaja lükkas aga petmissüüdistused tagasi ja põhjendas ärasaatmist hoopis ehitajate laiskusega.

"Suusakeskust ehitati eelmisest suvest saadik. Kahjuks olid töölised aeglased ja ehitus venis. Eriti hulluks läks olukord suvel, kui vahetus palju töölisi," selgitas rahulolematust suusakeskuse esindaja. Tema sõnul on petjaks hoopis Eesti ehitusfirma Baltic Construction Service, kes saab suusakeskuselt iga ehitaja töötunni eest 130 Norra krooni, mis on sealne ehitajate miinimumpalk, aga meestele maksab palju vähem. Krassinski sõnul petmist aga pole ja ehitajad said töö eest Norras kätte 25 000-30 000 krooni.

Meeste politsei saatel äraviimist seletas anonüümne esindaja nende keeldumisega töö juurest lahkuda.

Süüdistusi, et meestele makstakse alla ehitajate kohaliku miinimumpalga, uurib Norra politsei sealse tööinspektsiooni palvel.

Norra televisiooni andmeil viskas suusakeskus ehitajad välja just tööinspektsiooni süüdistuse tõttu, et vältida neile parema palga maksmist. Tööinspektsiooni juhataja Jan Muggerudi sõnul said ehitajad palka 30 Eesti krooni tunnis ehk umbes 4000 krooni kuus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing