Põllumajandustoetuste kiiruse järjekorras jagamine lõpetatakse

07. september 2006, 14:13

Põllumajandusministeerium kaotas maaelu mitmekesistamise toetuse jagamisel põhimõtte 'kes ees, see mees'.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo lubas Põllumajanduse registrite- ja informatsiooniameti (PRIA) poolt jagatavate toetuste jagamise korda muuta juba 2004. aasta sügisel. Nimelt tekitas toetuste jagamise kord 'kes ees, see mees' olukorra, kus rahataotlejad seisid lausa öö läbi PRIA ukse taga järjekorras, et hommikul oma rahasoov esimeste hulgas üle anda, kuna rahataotlusi rahuldati nende saabumise järjekorras.

Maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise toetuse sihtgrupiks on põllumajandustootjad ja muud ettevõtjad. Määruse muudatuse kohaselt minnakse toetuse andmisel toetuse esitamise järjekorra põhimõttelt taotluste hindamise põhimõttele. Selleks hinnatakse taotleja eelnevat ettevõtlustegevust, projekti vastavust meetme eesmärkidele ning mõju maapiirkonna üldolukorrale, mille alusel koostatakse paremusjärjestus. Muudatusega vähendatakse ka maksimaalset toetuse summat ning kitsendatakse toetatavate tegevuste nimekirja.

Antud toetus eesmärgiks on maaelanike tööhõive ja sissetulekute suurendamine maaettevõtluse arendamise kaudu.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul näitab senine kogemus meetmega 3.3, et hoolimata maapiirkondade madalamast ettevõtlusaktiivsusest on ettevõtlus maal endiselt elujõuline. 'Majandustegevuse mitmekesistamisel maapiirkonnas on oluline roll, luues maapiirkondadesse täiendavaid tööhõivevõimalusi ning aidates seeläbi kaasa ka elukvaliteedi paranemisele maapiirkonnas. Inimeste ettevõtlikkusest annab tunnistust ka meetme esimene taotlusvoor, mis suurest nõudlusest tulenevalt tuli eelarve nappuse tõttu katkestada,' sõnas Tuiksoo.

Euroopa Liidu struktuurifondide raames on käesoleval aastal võimalik maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise toetustena välja jagada 57 miljonit krooni. Meedet finantseeritakse Euroopa Põllumajanduse Arendus- ja Tagatisfondist (EAGGF).

Eelmisel taotlusperioodil 2004. aastal esitati antud meetme raames kokku 103 taotlust toetussummas 107,3 miljonit krooni, millest kiideti heaks 76 taotlust toetussummas 78,6 miljonit krooni.

Toetuse taotlusvooru plaanib PRIA avada septembri lõpus. Taotluste vastuvõtu täpse kuupäeva annab PRIA teada lähiajal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing