Statistikaamet arvestas SKP kasvu ümber - kiiremaks

13. september 2006, 09:20

Statistikaamet revideeris sisemajanduse koguprodukti aegridu, teatas amet täna.

Statistikaamet revideeris uuendatud metoodika alusel sisemajanduse koguprodukti (SKP) arvestust alates 2000. aastast, mille tulemusel majanduskasvud suurenesid võrreldes varem avaldatutega.

Kui varasema arvestuse järgi kasvas SKP 2005. aastal 9,8 ja 2004. aastal 7,8 protsenti, siis uue metoodika järgi kasvas sisemajanduse koguprdukt mullu 10,5 ning 2004. aastal 8,1 protsenti. Selle aasta esimeses kvartalis oli Eestis majanduskasv uue metoodika järgi 11,7 protsenti.

Suurima panuse SKP suurenemisse jooksevhindades andis kaupu ja mittefinantsteenuseid tootvate ettevõtete sektori lisandväärtuse kasv, kuna see moodustab ligikaudu 70% kogu lisandväärtusest. Peamiselt mõjutasid lisandväärtuse suurenemist metoodilised ja sektori kaetuse muutused. Aastane sisemajanduse nõudlus jooksevhindades suurenes korrigeeritud aegreas võrreldes varem avaldatuga 0,4–6,9%, mõjutatuna eelkõige põhivarasse kapitali kogumahutuse kasvust. Kasutusele võeti uus metoodika oma tarbeks toodetud tarkvara hindamiseks, uued andmeallikad ning täpsustati senist arvestusmetoodikat.

2007. aastal korrigeerib statistikaamet uuendatud metoodika alusel aegridu 1995–1999.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing