EPL: Rüütlist tehtud dokfilm kõrvutab tema mõtteavaldusi eri aegadest

14. september 2006, 07:46

Arhiivimaterjalil põhinev film jutustab Arnold Rüütli tegevusest okupeeritud Eestis.

Arnold Rüütli Nõukogude-aegsest tegevusest äsja valminud filmi autori Vahur Laiapea sõnul on kummastav, kui erinevaid mõtteavaldusi president lühikese aja jooksul on esitanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuigi film Rüütlist pidi linastuma pärast presidendivalimisi, tahtis Laiapea kavandatust varem valmis saanud linateosega anda allkirja osa loomeinimeste üleskutsele, et Rüütel loobuks taas presidendiametisse kandideerimast.

Ühe joonena läbib filmi Rüütli sõnavõtt 1987. aastal sotsialistliku oktoobrirevolutsiooni 70. aastapäevale pühendatud pidulikul aktusel. Teine liin on tema kõne Balti keti päeval.

'Nendesse põimuvad omakorda eri aegade sõnavõtud, mis tekitavad kokkuvõttes kontraste ja vastandusi ning kummastust, kuidas on võimalik nii lühikese ajaperioodi sees, kas või aastail 1987–89, esitada nii kardinaalselt erinevaid mõtteid,' lausus Laiapea. 'Aga inimese kohanemis-võime on piiritu ja selles valguses peame seda vaatama.'

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing