Gümnasistid võtavad ülikooliaineid

Pille Rõivas 15. september 2006, 00:00

Praegu Tallinna Ülikoolis esimesel kursusel psühholoogiat tudeeriv Maarja Männiste osales gümnaasiumi ajal kahel Tallinna Ülikooli Õpilasakadeemia pakutaval kursusel. Esimene käsitles rakenduspsühholoogiat ja teine oli selle jätk.

Maarja osales neil kursustel eelkõige selleks, et saada teda huvitavast valdkonnast teadmisi, mis koolis õpetatavast psühholoogiast puudu jäid. "Kuna mõtlesin psühholoogiat ka edasi õppima minna, siis tundusid need loengud huvitavad just eriala valiku tegemise abistamiseks," rääkis Maarja.

Kahel kursusel omandatud 4 ainepunkti ei õnnestunud siiski ülikooliõpingutesse üle kanda. Täpset põhjust pole Maarja uurinud, sest see teda ei heiduta.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Anna-Liisa Tampuu osaleb sel sügisel Õpilasakadeemia loova kirjutamise kursusel. Eelmisest aastast on tal ette näidata 2 ainepunkti psühholoogia kursusest, mis vastas igati tema ootustele suurendada teadmisi antud valdkonnast. Anna-Liisa pole mõelnud oma tulevikku psühholoogiaga siduda, kuid saadud teadmisi kasutab ta eelkõige enda ja ümbritseva paremaks mõistmiseks. Kuna Anna-Liisa tegeleb kooli kõrvalt ka raamatu kirjutamisega, siis kulus talle see kursus marjaks ära.

Omandatud ainepunktide peale pole Anna-Liisa mõelnud, ta ei pea neid kuigi oluliseks, sest saadud teadmised on tähtsamad. "Ainepunktid on pigem tõendus teistele, et ma olen läbinud selle aine vastavas mahus ja saanud teatud teadmised," ütleb kirjaneitsi.

Õpilasakadeemia projektijuht Eva Eldermanni sõnul sõltub ainepunktide ülekandmine eri ülikoolide õppekorraldusest ning sellest, milline on õppekava.

"Kuna Õpilasakadeemia kursuse lõppedes väljastatakse Tallinna Ülikooli täiendkoolituse tunnistus, siis saab neid punkte vabaainete punktideks üle kanda," selgitab Eldermann.

Seni on populaarsemad olnud psühholoogia, reklaam ja imagoloogia, loov kirjutamine. Projektijuhi Eva Eldermanni teatel on sel õppeaastal väga palju registreerunuid politoloogiakursustele demokraatiast, meediast ja rahva mõjutamisest. "Ilmselt on tegemist valdkondadega, mis on noorte jaoks aktuaalsed," ütleb Eldermann.

Estonian Business Schooli juures olev Junior Management School küll ainepunkte ei anna, kuid edukatele kursuste lõpetajatele antakse kursuse läbimist tõendav tunnistus. JMS ei ole mõeldudki gümnaasiumi õpilastele ainepunkte andma, suunitlus on pigem oma kooli erialade ja õppejõududega tutvumisele, et noorel oleks erialavaliku tegemine lihtsam ja selgem.

Kuni 29. septembrini saavad gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilased registreeruda Tallinna Ülikooli Õpilasakadeemia loengukursustele. Kohtade arv kursustel on piiratud, seega kehtib reegel "kes ees, see sees".

Sel sügisel algab 10 loengukursust, kuus neist on uued. Õppetöö algab 9. oktoobril ning toimub kaks korda kuus laupäeviti. Ühel kursusel osalemise tasu on semestris 200 krooni. Iga kursuse parimad lõpetajad võidavad võimaluse õppida järgmisel semestril vabalt valitud kursusel tasuta.

Registreerumine kodulehel www.tlu.ee/akadeemia

Estonian Business Schooli juures tegutseb Junior Management School, mis on suunatud noortele, tegemaks õigeid erialavalikuid - võimalus teha erialade ja õppejõududega tutvust juba enne sisseastumist. Edukas lõpetaja saab vastava tunnistuse. Parimad JMSis osalejad võivad EBSi astudes kandideerida täisstipendiumile. Loengud algavad oktoobris.

Ühe kursuse hind 200 kr. Lisainfo www.ebs.ee

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:16
Otsi:

Ava täpsem otsing