Positiivselt alanud päev lõppes teisiti

Tõnis Oja 15. september 2006, 00:00

Nafta hinnatõusust põhjustatud aktsiaturgude tõus jätkus eile Euroopas, kuid päev lõppes valdavalt miinuses.

Uudisteagentuuri Bloomberg teatel oli tõusu eesotsas maailma suurim kaevanduskompanii BHP Billiton ja Euroopa suuruselt teine naftakompanii BP. Nii metalli- kui ka naftasektor on selles kvartalis olnud regiooni kehvemaid sektoreid. BHP Billitoni aktsia hind kerkis Londoni börsil 0,4 protsendi võrra 933 pennini, maailma suuruselt 3. kaevanduskompanii Rio Tinto aktsia hind on kerkinud samuti 0,2 protsendi võrra 25,15 naelani.

Lisaks toorainehindade tõusudele mõjutavad- põhjustavad aktsiate hinnatõusu erinevad kuuldused ühinemiste ja ülevõtmiste kohta. Hollandi suurima panga ABN Amro aktsia hind on kerkinud 1,5 protsenti 22,43 euroni kuulduste tõttu, et selle vastu tunneb huvi USA suuruselt teine pank Bank of America. Terve hulk ülevõtmiskuuldustest põhjustatud aktsiate hinnarallisid toimus veelgi.

Kahe päevaga 18 protsenti kerkinud veoautode tootja Scania aktsia hind langes 0,5 protsenti 420 Rootsi kroonini, kuid samas kerkisid ülevõtmislootuses Rootsi teiste tööstusettevõtete eesotsas Sandviki ning Assa Abloy aktsiad.

Ka Helsingi börs püsis kuni pärastlõunal positiivsena, seda ajani, mil Elcoteq andis kasumihoiatuse. Aktsia hind kukkus selle peale 16 protsenti, vedades kaasa ka Nokia aktsia ning kogu Helsingi börsi, mis oli juba õhtuks 2,2 protsendiga miinuses. Enne viimaseid tõusupäevi oli languses ka Nokia aktsia, sest turud spekuleerisid, et mobiiltelefonide tootja võib anda kasumihoiatuse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:16
Otsi:

Ava täpsem otsing