Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
5 fakti oliiviõlist
Oliivõlis on palju küllastumata rasvhappeid, mis hoiavad kolesterooli taseme kontrolli all. Seda õli saab kasutada mistahes toitude, muuhulgas muna, kana, sealiha ja pasta valmistamisel. Nii kummaline kui see ka pole, kasutavad kulturistid seda isegi poseerimisõlina.
Toiduained nõuavad lihtsat oliivõli, nimetatud ka puhtaks oliivõliks, mis on segatud rafineeritud ja töötlemata (virgin) õlist. Rafineeritud õli on kõrgel kuumusel küpsetamiseks parim, kuna see ei hakka nii ruttu suitsema kui extra-virgin õli.
Extra-virgin õli saadakse oliivide esimesel pressimisel, lisamata keemilisi ühendeid ja andes sellele erilise maitse, säilitades seejuures kõik kasulikud komponendid, mis toimivad ka põletikuvastaselt.
"Light" oliivõli sisaldab sama hulga kaloreid kui mistahes muu oliivõli, kuid töötlemine on säilitanud õli hea maitse ja värvi, samuti vajalikud antioksüdandid.
Oliivõli peaks säilitama külmas ja jahedas kohas kuni 6 kuud - õhk, valgus ja kuumus tekitavad rääsumist. Osta oliivõli tumedas pudelis - see hoiab valguse eemal - ning aseta see panipaika, otsese valguse käest ära.