Ants Pak: tehnika asendab inimest

Martin Hanson 25. september 2006, 00:00

Palgatõusuks on Pak nimetanud põllumajanduses isegi 35%, mis on üldisest prognoosist tugevalt üle kahe korra suurem.

"Veame tööjõudu linnast, peamiselt Keilast, sest maalt ei ole kedagi tööle tulemas. Kui on räägitud, et töötajatele tuleb luua meeletult lisaboonuseid, siis mina leian, et lõputult ei saa töötajat töötama paluda, põlvili ei saa paluda. Samas on palgatõus paratamatus ja otseses suhtes töötajate puudusega, sest kui Keilasse on ehitatud juurde uusi tehaseid ja tootmist, mis võtavad töötajad kõrgema palgaga ära, peame ka meie palku tõstma," sõnas Pak.

Pak leidis ka, et Eesti pangandus on toetanud põllumajanduse arengut väga hästi.

"Liisinguvõimalused on põllumajanduse edendamisel väga palju aidanud, me saame osta masinaid ning toota rohkem ja kiiremini. Tehnika kohta tuleb siin öelda, et Eestis kasutavad kõik põllumehed maailmatasemel masinaid. Meil on kõikjal number üks tehnika ning tänu sellele viljakus kasvab," lisas Pak.

"Olen selle ameti esindaja, mis enam eriti populaarne ei ole," tunnistas Pak murelikult, kui rääkis Kadarbiku talu algusaastatest 80ndate lõpul.

"Me alustasime 1988. aastal nullist. Tänu mitmele asjaolule on ettevõte kasvanud kaunis kiiresti. Me tegeleme põllumajandusliku tootmise ja toodete ümbertöötlemisega. Näiteks kasvatame täna 15 kapsasorti. Oleme üks suurimaid kapsa- ja porganditootjaid," kinnitas Pak.

Kadarbiku talu toodang turustatakse koduturule. Kiire arengu põhjusteks peab Pak püsivat kaadrit, head tehnikat ja suurt tööd. "Toodangu hind on muutunud 10 aastaga 0,5 krooni. Ellu jäävad ja arenevad vaid need põllumehed, kes suurendavad ja laiendavad tootmist. Pidevalt peame konkureerima Hollandi, Saksa, Poola ja Leedu toiduviljaga," üldistas Pak.

Kuhu soovitate investeerida põllumajanduses täna?

Ants Pak: Tööstustoore on üks asi, mida meil napib. Biodiisli toore ehk siis raps on üks vähem kasulik variant.

Peaksime orienteeruma bioetanoolile. Ameerikas ja Brasiilias kasutatakse seda väga palju.

Bioetanool on meil kas kahe silma vahele jäänud või pole selleks masinaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing