Urmo Vallner: korterite jagamise aeg saab läbi

Enn Tosso 25. september 2006, 00:00

Vallner tunnistas, et siiani on toimunud elamuarenduses mitte müük, vaid korterite jagamine. Ent ta ennustas olukorra muutumist ja lubab, et rikkaks saavad sellest reklaamiandjad .

Kõik suured ehitajad on ise ka arendajad. "Miks peaks ehitama konkurendile? Täna arendusprojektid venivad ja ehitusmaksumus kasvab. Keegi ei suuda ennustada, millised on hinnad kolme kuu pärast, aga kõik koorivad rumalat arendajat" Näiteks maakler ütleb, et korterid tuleb müüa 25 000kroonise hinnaga. Paari nädala pärast on parimad korterid müüdud, ent mõne aja pärast müüb sama maakler samu kortereid, aga hoopis kallimalt, kirjeldab Vallner olukorda Eesti turul.

Vallner ütles, et praegu tunnevad ennast paljud ebamugavalt, et pole investeerinud kinnisvarasse, kus omakapitali tootlikkus on üle saja protsendi. Ent asjad pole nii lihtsad. "Kui visiooni ei ole, siis pole mõtet kinnisvaraturule minna. Raha võib teenida, ent suureks ei saa," osutab ta.

Kinnisvaraarendajad jagab Vallner nende tegevuse järgi loomadeks. Lõvi - ostab maa, rajab võimsad ehitised ja müüb need. Ta teeb palju tööd ja teenib palju raha. Eestis on palju lõvisid ja nad ei mahu siia ära.

Raisakotkad märkavad esimesena saaki. Kui saak on valmis, võtavad ta parimad palad ja lahkuvad. Neil on head visioonid, hea nina. Nad teevad detailplaneeringu ja müüvad. Nad ei tee palju tööd, aga teenivad palju raha.

Mesilased teevad väikearendusi. Nad naudivad ja teevad palju tööd ning saadav tulem on piisav, et end üleval pidada. Ent aasta lõpuks on nad surnud, et teha ruumi uutele.

Kobras on parim ehitaja. Paraku, kui ta kuhugi ehitab, siis naabrid kannatavad. Mõnikord ehitab ta ka ilma lubadeta. Ta müüb miljonidollarilise vaate ja ehitab siis selle ette uue maja. Kõik tiirlevad aga ümber ninasarviku. Ta on lühinägelik ja taimetoitlane, tema kehakeel näitab, et siin valitseb ninasarvik. Need on poliitikud. Vallner soovitas kinnisvaraturul käituda kui raisakotkas: "Uurige välja, kuhu ehitatakse sild ja ostke selle ümbert maa ära. Aga võib lihtsalt küsida ka Preatoni abikaasalt, kuhu ta järgmisel aastal elama kavatseb minna ja investeerida sinna."

Enamik kortereid ehitatakse 50ruutmeetrised, miks?

Urmo Vallner: Me püüame vastavalt nõudlusele korterite suurust muuta. Nõudlus muutub kogu aeg. Eelmise aasta lõpus läksid suured korterid, nüüd jälle väikesed.

Tallinnas maksab uus tüüpkorter 40 000 kr/m2. Kui palju on ruutmeetri ehituse omahind?

Urmo Vallner: See on sama, mis küsida, kui palju on haigla keskmine temperatuur. See on väga erinev. Väga jämedalt, 20 000 krooni koos maaga.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:20
Otsi:

Ava täpsem otsing