Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eestlaste investeeringud välismaale kasvavad

26. september 2006, 15:28

Eesti Panga eile avaldatud värske kvartaalse
maksebilansi kohaselt on eestlaste investeeringud välismaale kasvanud aastaga
hüppeliselt.

Möödunud aasta juuni lõpust 2006. aasta juunini on kasvanud kohalike inimeste otseinvesteeringud välismaale 20,9 miljardilt 31,9 miljardi kroonile. Portfellinvesteeringute (investeeringud võlakirjadesse ja aktsiatesse, millega ei omata ettevõttest üle 10 protsendi) maht on tõusnud aastaga rahaliselt arvestatuna veelgi enam, 33,2 miljardilt 46,2 miljardi kroonini.

Investeeringud välisaktsiatesse ja osadesse on sealhulgas hüpanud üles 9,9 miljardilt 15,9 miljardi kroonile.

Aktsiainvesteeringuid välismaale on aidanud kindlasti suurendada Hansapanga börsilt viimisega tekkinud vaba raha ning oma osa on kindlasti ka teise pensionisamba fondide investeeringutel ja inimeste tärganud huvil investeerimisfondide vastu.

Aastaga tuli teise pensionisambasse raha juurde näiteks umbes 2 miljardit krooni ning sellest väga suur osa on investeeritud välisväärtpaberitesse.

Huvitav on sealjuures fakt, et välismaalaste portfellinvesteeringud on aastaga hoopis vähenenud, 39,6 miljardilt 35,9 miljardi kroonini. Tõsi, investeeringud aktsiatesse ja osadesse on aastaga siiski kasvanud 10,6 miljardilt 13,2 miljardi kroonini. Oma roll vis siin olla Hansapangas olnud raha ümbersuunamisel teistesse aktsiatesse ning Tallinki börsiletulekul.

Üleüldist kindlat suunda täna Tallinna börsil täheldada ei olnud. Seda ei saa aga paraku öelda aga Norma kohta, mille suutis väike müügisurve suruda 4,70 euroni (73,54 kroonini) ehk 3,1 protsendi võrra miinusesse. Väärtpaber on jõudnud taas tasemeni (4,65-4,70 eurot), kus ta terve selle suve kõikus.

Norma tekitab vastakaid tundeid. Kui pidevalt kahanev kasumlikkus tõukab investoreid eemale, siis teadmine, et ettevõttel oli juuni lõpus arvelduskontodel ja lühiajalistes investeeringutes 517 miljonit krooni (39,2 krooni aktsia kohta) ja suur tõenäosus, et Norma pakub ka lähitulevikus möödunud aastatega sarnaseid dividende (5 krooni aktsia kohta), võiks aktsia hinnalangust jällegi pidurdada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2006, 15:27
Otsi:

Ava täpsem otsing