Näljatunnet tekitavad lihtsüsivesikud

Ott Kiivikas 29. september 2006, 00:00

Kas on vajalik, et kõht püsib kaua täis? Kas kaalu reguleerimise mõttes on vajalik süüa nii palju, et tunneksime täis kõhtu?

Ühest küljest on pidev näljatunne see, mis sunnib inimest katkestama dieediperioodi ja peab olema vaimselt väga tugev inimene loobumaks toidust, samal ajal tundmas nälga.

Üldjuhul on näljatunne tingitud sellest, et süüakse palju lihtsüsivesikuid, nagu puuviljad, jogurtid, magusad saiakesed, kommid. Need toiduained tõstavad järsult veresuhkru taset. Mõne aja möödudes veresuhkrutase langeb ja tekib uuesti isu toidu järele. Sellest tulenevalt on raske pideva söögiisu tõttu taluda dieeti.

Dieedi ajal ja ka tavatoidus peaksid suurema hulga moodustama liitsüsivesikud - täisteratooted, leivad, müslid, helbed, pruun riis, juurviljad jne. Need hoiavad veresuhkru taseme stabiilsena ja ei tekita näljatunnet. Tunnete, et kõht on täis.

Üldjuhul olekski hea kõhtu mitte liiga täis süüa. Mõistlik oleks süüa umbes iga kolme tunni tagant natuke. Nii suudab organism sissesöödud toidu hulgaga toime tulla ja ei teki ülesöömise ohtu. Pidevalt väikesed toidukorrad aitavad kiirendada ainevahetust ning liitsüsivesikud ei lase tekkida näljatundel.

Proovige ja te veendute selles ise!

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:17
Otsi:

Ava täpsem otsing