Farmaatsiatehas oleks olnud parim

Romet Kreek 02. oktoober 2006, 00:00

Kolmanda kvartali parim aktsia oleks Tallinna börsil olnud Tallinna Farmaatsiatehase oma. Just nimelt oleks. Reedel, tavalisel tehingute sooritamise ajal, tegi Farmaatsiatehase tuumikomanik Grindeks uskumatult helde pakkumise.

Lätlased pakuvad Tallinna Farmaatsiatehase aktsia eest 80 krooni. Aktsia maksis börsil 41,62 krooni. Seega preemia üle viimase turuhinna 92,2 protsenti. Hind näitab, et Grindeksi pakkumine on tõsine, isegi kui ta ei rakendaks sundpakkumist (käes ju üle 95 protsendi aktsiatest). Sarnaselt hea pakkumine meenub Reval Hotel Groupi börsilt äraviimiselt norrakate poolt. Kuidagi ei saa mööda minna ülimalt ihnest Rakvere Lihakombinaadi aktsionäridele tehtud HK Ruokatalo pakkumisest, kus sisuliselt preemiat kiiresti kasvava ettevõtte aktsiate äravõtmise eest üle turuhinna ei makstud.

Kui Tallinna Farmaatsiatehase aktsiaga oleks Grindeksi tehtud ülevõtmispakkumise järel saanud tehinguid teha, oleks aktsia konkurentsitult olnud III kvartali suurima tõusuga aktsia. Kui hind oleks tõusnud 80 kroonini, oleks aktsia tõus olnud 131 protsenti. Farmaatsiatehase aktsia tõusis kvartalis 20 protsenti. Tundub, et IV kvartali parim aktsia on teada juba enne kvartali algust, kusjuures need, kes pole juba aktsionärid, võivad tõusust suu puhtaks pühkida.

Parimaks aktsiaks III kvartalis oli PTA aktsia, mis kerkis 67 protsenti. Järgnesid 40protsendise tõusuga Tallinna Kaubamaja aktsia, 28protsendise tõusuga Eesti Ehituse aktsia, 22protsendise tõusuga Baltika aktsia ja 20protsendise tõusuga Merko Ehituse aktsia.

Kuus ettevõtet 16st börsil olijast saavutasid kvartalis vähemalt 20protsendise tõusu - suurepärane tulemus.

Kuid päris ilma kaotajateta kah läbi ei saanud. Kalevi aktsia hind langes kümme protsenti, miinusesse jäi ka Viisnurga aktsia (-1,9 protsenti). Mikroskoopilist tõusu näitasid Norma aktsia (0,2 protsenti) ja Rakvere Lihakombinaadi aktsia (2,1 protsenti). Tallinna Vee aktsia hind tõusis 6,6 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing