Stiilne valge villa Otepää kaunil maastikul

Tiina Kolk 02. oktoober 2006, 00:00

"Kui me esimest korda Otepääl künka otsas maja krunti vaatamas käisime, tekkis meil kummaline lendamise tunne ja meist kolmest polnud kellelgi kahtlust, et eramu eluruumid peavad II korrusele tulema," meenutab Illimar Truverk.

"Tegime omavahel konkursi - igaüks meist pakkus oma visiooni, mida me ka kliendile presenteerisime. Kliendi valitud varianti hakkasime arhitektidega omavahel analüüsima - milline maja sinna kõrgele kaldarinnakule kõige parimini sobib," kommenteerib Illimar Truverk. "Pererahva sooviks oli väheste treppidega maja, sest nende eelmises kodus oli tõuse liiast. Otsustasime, et paneme majja ainult ühe trepi, nõnda ühendabki esimest ja teist korrust lai, mõnusa sammuga astmestik."

Esimesel korrusel asuvad garaaž, abiruumid ja klaasseina ja suure aknaga saun. Tänavalt, piki välistreppi majale lähenenud siseneja jõuab avarasse halli-elutuppa, mille põhjasuunda avanev maast laeni ulatuv klaassein lummab oma vaatega - taamal kirik ja linnamägi, aknale lähenedes kaunis aed huvitava taimestiku ja basseiniga. Ja milliseid värvi- ja valgusemänge pakub päeva jooksul päikesering - vaatepilt muutub iga hetkega!

Aga suur ruum ise, milles on köögi- ja söögitoanurk ning kaminaga elutoaosa, on seletamatult sooja auraga. Kogu sisustus, alates materjali- ja värvivalikust kuni tipptasemel köögitehnikani kuulub orgaaniliselt selle maja juurde. Pererahva sõnul naudivad nad oma kodus olemist kogu aeg.

Arhitektid on maja elukorruse projekteerinud kahes osas. Avatud halliosast viib madalamasse ja intiimsemasse, kus on magamistoad ja vannituba, "käänuga" koridor. Koridori elutoapoolset etappi ilmestavad valguslagi ja põranda tasapinnal olev pikk kitsas aken.

"Projekt sündis umbes üheksa kuuga, samm-sammult võttis tellija meie pakutud ideed omaks. Tõsi, vahel võtsid nad nädala mõtlemisaega. Meie mõte oli teha maja betoonist, kasutada naturaalseid materjale nii sees kui väljas. Magamistubade tsooni välisseinad on kaetud siberi lehisega, samuti on siberi lehisest tehtud nende ees paiknevad rõdud ja laudtee klaaspaviljoni, kus saab mõnusalt aega veeta," lisab Truverk.

Siseplaneeringu kavandasid arhitektid, eskiisprojekti lõpufaasis aitas sisearhitekt Anu Vainomäe ruume proportsioneerida. Sellest majast kui suurepäraselt teostatud terviklikust projektist on palju õppida. Kui midagi eriti esile tõsta, siis ka nn abiruumid ja saun on täiuslikult lahendatud. Sümpaatseim "trikk" on garaaži ja köögi taga asuvat sahvrit ühendav teeninduslift, väga mõjusalt on planeeritud valgustus.

Majas domineerivad heledad toonid ja maja üldmulje on ka helge. Samuti meenutavad arhitektid Mattias Agabus, Eero Endjärv ja Illimar Truverk projekti eskiisist ehitise valmimiseni rahuldustundega - usaldavatest klientidest on neile saanud head sõbrad, kellel nad rõõmuga külas käivad.

Fotod: Indrek Susi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing