Arnover: Kesk-Euroopa ei saa niipea eurot

02. oktoober 2006, 11:35

Endise idabloki edukaimad riigid Ungari,
Poola, Tšehhi ja Slovakkia on nagu Eestigi pärast ELi ja NATO liikmeks saamist
kaotanud selge sihi silmist ja takerdunud kodumaisesse poliitilisse
mudamaadlusse, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Tõnis Arnover oma homme
lehes ilmuvas kolumnis.

Tõnis Arnover toob Poola-näite. „Poolas on kaksikvendade Lech ja Jaroslaw Kaczynski võimuletõus muutnud arengu ettearvamatuks. Nende üleskutse asendada Kolmas Vabariik neljandaga ehk lüüa äri- ja poliitikaeliit puhtaks endise võimu ajal end kompromiteerinud isikutest puudutab prognooside järgi kuni poolt miljonit inimest. “Me ei saa lahendada tulevikuprobleeme enne, kui oleme lahendanud minevikuprobleemid,” ütlevad nad.

Kaczynskite ajal on Poola suhted Brüsseliga märksa jahenenud. Teinud augustis pea aasta pärast valimist esimese visiidi Brüsselisse, ütles peaminister Jaroslaw Kaczynski muu hulgas: “Eurole üleminek on väga riskantne, mistõttu me võime sellest mõelda alles siis, kui meie majandus on oluliselt tugevnenud.” Mis tähtaega ta sellega mõtleb, ei tea keegi.” Arnoveri kolumnis on toodud näited lisaks Ungari, Tšehhi ja Slovakkia kohta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2006, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing