Euroopa Liit kehtestas jalatsitele imporditollid

Sirje Rank 05. oktoober 2006, 00:00

Nii jäi peale nende liikmesriikide seisukoht, kes eesotsas Itaalia ja Hispaaniaga nõudsid odava Aasia impordi tõkestamist. Tollide suurimad vastased olid Skandinaavia riigid eesotsas Rootsi ja Taaniga, vahendas Bloomberg. Tolli suurus on vastavalt 16,5 ja 10%.

"Kõigile vabakaubanduse pooldajatele on see tohutu pettumus," kommenteeris Briti jaekaubanduskonsortsiumi direktor Alisdair Gray. "See samm ei säilita Euroopas mitte ühtegi töökohta ega peata ka tootmise üleviimist Hiinasse."

Läinud aastal olid juba pooled Euroopa Liidus müüdud 2,5 miljardist kingapaarist Hiina päritolu. ELi jalatsitootjad taotlesid seepeale Brüsselist Aasia odava impordi piiramist. Imporditollide eesmärk on takistada Hiinal ja Vietnamil müüa oma kingi Euroopa turul riiklike toetuste abil omahinnast madalama hinnaga.

ELis on ligikaudu 8000 nahkjalatsite tootjat, neist enamik ELi lõunapoolsetes liikmesriikides tegutsevad väikefirmad.

2001. aastast 2005. aasta märtsini kasvas nahkjalatsite import Hiinast Euroopa Liitu enam kui neli korda, tõstes Hiina turuosa 9 protsendile. Import Vietnamist kahekordistus, turuosa Euroopas kasvas 14 protsendile.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:19
Otsi:

Ava täpsem otsing