Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Moskvas tapeti tuntud vene ajakirjanik Anna Politkovskaja

07. oktoober 2006, 19:08

Täna leiti Moskvas oma kodu lähedal
mahalastuna tuntud vene ajakirjanik Anna Politkovskaja, kes oli Venemaal üks
häälekamaid Tšetšeenia sõja kriitikuid.

"Novaja Gazeta" ajakirjanik Politkovskaja sai laiemalt tuntuks oma reportaažidega Tšetšeeniast, kus ta tõi avalikkuse ette Vene armee julmused tsiviilelanike vastu. Eesti keeles on 2004. a ilmunud Anna Politkovskaja raamat "Teine Tšetšeenia sõda".

Ajakirjanik tapeti tulirelvast oma kodu trepikojas täna umbes kella poole viie ajal õhtul, ütles raadiojaamale Ehho Moskvõ ajalehe peatoimetaja Dmitri Muratov.

Anna Politkovskaja tapmine on seotud tema professionaalse tegevusega ning eelkõige "Nord Osti" tragöödia tagamaade uurimisega, ütles raadiojaamale "Kodanike kaasabi " komitee esimees Svetlana Gannuškina. Ta lisas, et ajakirjaniku hukkumine on järjekordne tunnistus, et "miilits ei tegele sellega millega peaks - püüab bandiitide asemel grusiinlasi".

Anna surm on kohutav tragöödia, tohutu kaotus, ütles Gannuškina. "Ta oli äärmiselt vapper inimene, keda ähvardati korduvalt ja keda püüti isegi mürgitada, kuid see ei mõjutanud tema tööd. Ta jätkas ajakirjanduslikku uurimist ja kaitses inimõigusi nagu ei keegi teine Venemaal."

Anna Politkovskaja hukkumine on "Venemaa ajakirjanduse jaoks suurim kaotus", ütles raadiojaamale Ehho Moskvõ Venemaa ajakirjanike liidu peasekretär Igor Jakovenko. "Ta oli absoluutselt kartmatu inimene, kes oli vaieldamatult number üks kõige teravamate teemade uurimisel, kõige teravamate probleemide püstitamisel," ütles Jakovenko.

Anna Politkovskaja lõpetas Moskva M. Lomonossovi nimelise riikliku ülikooli ajakirjanduse osakonna 1980. aastal ja töötas seejärel mitmetes väljaannetes. 1999. aastast on ta teinud korduvalt reportaaže sõjapiirkonnast ning põgenikelaagritest Dagestanis, Ingušeetias ja Tšetšeenias ja kirjutanud raamatuid.

Anna Politkovskaja on oma töö eest pälvinud mitmeid autasusid nii kodu- kui välismaal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2006, 21:26
Otsi:

Ava täpsem otsing