Rimis maksab nüüd Rootsi kontserni sõna

Piret Reiljan 11. oktoober 2006, 00:00

"Otsustusprotsess on nüüd tunduvalt kergem ja tööprotsessid kiirenevad," kommenteeris Rimi Baltic AB tegevjuht Antonio Soares omanike tehingut ja lisas, et Rimi Balticu strateegilised eesmärgid esialgu ei muutu.

Soaresega on ühel meelel Rimi Eesti Food ASi juht Ruth Laatre: "Omanike tehing meie tegevust väga palju ei mõjuta, strateegiad jäävad ilmselt samaks ja jätkuvalt on meie eesmärk olla turuliider," rääkis Laatre.

Laatre sõnul on Rimi Balticu liikumine ühe omaniku kätte positiivne: "Ma ei ole täheldanud suuri vaidlusi kahe omaniku vahel, kuid suurinvesteeringute, laienemiste ja sisekontrolli üle otsustamine võttis kahel omanikul kindlasti kauem aega, kui kulub edaspidi ühel omanikul."

Rimi Balticu ainuomaniku ICA AB peadirektor Kenneth Bengtsson rõhutab soovi tõusta kõigil turgudel liidrikohale. "Oleme juba praegu liidrid Rootsis, meie laienemisplaanid tugevdavad meie positsiooni Norras ja selle tehinguga suureneb meie kasvupotentsiaal kiiresti kasvaval Balti turul," rääkis Bengtsson.

Laatre toob tehingu puhul ainsa miinusena välja selle, et edaspidi tuleb ICA AB-l otsuseid teha ilma Kesko Foodi kogemusliku panuseta. "Samas on ICA-l üksinda nii palju oskusteavet, et me pole seda kõike siiani kasutada jõudnud," märkis Laatre.

Kesko Food Ltd kavatseb Rimi Balticu aktsiate müügist saadud tulu investeerida tegevuse laiendamisse Venemaal ja Soomes. Osaluse müümist põhjendas ettevõte sellega, et ühisfirma ei andnud äritegevusele piisavalt suurt panust. Edaspidi keskendub Kesko Food vaid enamusosalusega ettevõtete arendamisele.

ASi Selver tegevjuht Ain Taube tehingu tulemusel kodumaisel turul muutusi ei oota. "See on küll oluline tehing, aga kuna 50% kuulus juba eelnevalt ICA AB-le, siis pole ettevõtte juhtimises kardinaalseid muutusi ilmselt oodata," rääkis Taube.

Laatre oma töökoha pärast ei karda. "ICA AB on Rimi Eesti juhtkonnaga rahul," kinnitas Laatre ja lisas, et muutusi on oodata vaid Rimi Balticu nõukogus, kus senised Kesko Foodi esindajad tuleb välja vahetada.

Laatre sõnul oli Rimi Balticu aktsiate müügitehing õhus umbes aasta aega ning tehingu aktiivsem pool oli algusest peale ICA AB.

"Hind on täpselt selline, nagu olema peab, sest mõlemaid pooli mitte rahuldava summaga poleks tehing lihtsalt toimunud," sõnas Laatre.

Rimi Balticu 50% osaluse eest maksis ICA AB 2,9 miljardit krooni. Lisaks aktsiatele ostis ICA AB seni Kesko tütarfirmalt Fiesta Real Estate AS renditud hooned - Jüri lao- ja kontorihoone, Tallinna Sõpruse ja Tartu hüpermarketi ning Vikerlase keskuse - mille eest maksti 782 miljardit krooni.

Rimi Baltic kohustub Kesko Foodile tagasi maksma ka laenusumma 375 miljonit krooni.

Rimi Balticu käive oli 2005. aastal 12,6 miljardit ja kasum 18,8 miljonit krooni. 2006. aasta esimesel poolel ulatus Rimi Balticu netokäive 7 miljardi kroonini, mis on 20% rohkem kui möödunud aasta samal perioodil.

Baltimaade toidukaupade 81 miljardi krooni suurusest turust kuulub Rimi Balticule täna umbes 16%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing