Läti valitsus tahab Lattelekomi aktsiad börsile viia

Lauri Matsulevitsh 12. oktoober 2006, 00:00

Praegu on 51% Lattelekomi aktsiatest Läti riigi ning 49% Rootsi TeliaSonera käes. Läti majandusminister Aigars Štokenbergs ütles, et ta soovib arendada Lattelekomi äristrateegiaid, mis läheksid muidu vastuollu TeliaSonera huvidega regioonis. Lattelekom jääks mõneks aastaks riigi omandusse ning hiljem võiks aktsiad noteerida mõnel börsil.

"Kuigi plaan Lattelekom börsile viia on veel ebamäärane, on selge, et Läti aktsiaturg sellest ainult võidaks," ütles eile Äripäevale Parex Panga analüütik Janis Pranevics.

Kui vaadata teiste sarnaste firmade aktsia hinna ja kasumi suhet (P/E), mis on Euroopa telekomisektoris keskmiselt 12,5-15, siis oleks Lattelekomi turuväärtus Pranevicsi hinnangul umbes 610-740 miljonit eurot. "Praegu on Riia börsil puudu uusi ja atraktiivseid firmasid - see vähendab investorite huvi ja piirab kaubeldavust," sõnas analüütik. "Lattelekomi mõõdus firma paeluks ka välisinvestoreid, praegu ei ole enamik Riia börsi ettevõtteid väiksuse tõttu neile atraktiivsed."

Tehing plaanitakse läbi viia nii, et TeliaSonera annab riigile 49% Lattelekomi aktsiatest ning lisaks rahalise kompensatsiooni. Rootslased saavad vastu 100% Läti Mobiiltelefoni (LMT) aktsiatest. "Kuna LMT on kasumlikum firma, siis peaks TeliaSonera tehingust huvitatud olema," ütles Pranevics.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing