Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Keskpank ei pääse kontodele ligi

Silver Vohu 16. oktoober 2006, 00:00

Eesti Panga kommentaar artiklile "Eesti Pank salatseb VEB Fondi rahakaoga" (12.10).

Ei Eesti Pank ega SA VEB kui registripidaja ole saanud mingeid külmutatud kontode saldosid muuta ja vahendeid kõrvaldada. Eesti riigi esindajatel ei ole külmutatud kontodele ligipääsu. Kui keegi väidab, et mingeid vahendeid on kõrvaldatud, siis see võib olla toimunud üksnes Venemaa Vnešekonompanga poolt ja tema loal. Seda väidet on võimalik kontrollida Venemaa Vnešekonompangast ja meile teadaolevalt on justiitsministeerium päringu ka 2005. aastal Moskvasse saatnud.

2000. aastast ei ole SA VEB peetav register registreerinud ühtki nõudeõiguse väljavõtmist. Seega on nõuete hulk olnud muutumatu.

Nõuete kogusumma on vähenenud ka seetõttu, et register peab arvestust Eesti kroonides, kuid Vene Välismajanduspanka jäänud varad on peamiselt dollarites. Kuna dollari kurss Eesti krooni suhtes on viie aasta jooksul kõikunud ligi veerandi võrra, on loomulik, et kroonides avaldatav nõude kogusumma maht on eelmisest aastast suurem või väiksem.

Ei pea paika Riigikogu liikme ja endise justiitsministri Ken-Marti Vaheri väide, et Eesti riik varjab VEB fondiga seotud dokumentatsiooni. 2004. aastal esitas Eesti Pank Riigikogu riigieelarve kontrolli komisjonile 96-leheküljelise materjali (kronoloogiline ülevaade koos dokumentide koopiatega). Samad dokumendid esitati ka justiitsministeeriumile 2005.

2005. aastal esitas Eesti Pank justiitsministeeriumile veel suure hulga dokumente, millest üheselt nähtub, et ka pärast 01.01.1992 NSVL Välismajanduspanga külmutatud kontodele laekunud summade kasutamine ei ole kunagi olnud vaba. Justiitsministeeriumile on esitatud Vene Välismajanduspangast saadud kirjad (viimane kiri 16.08.2000), kus teatatakse, et alates 01.01.1992 laekunud vahendite vaba kasutamine pole võimalik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing