Börsikommentaar: kallinev nafta viis Euroopa turud langusse

Annika Matson 17. oktoober 2006, 13:21

Euroopa aktsiaturud langesid viie ja poole
aasta kõrgeimalt tasemelt, sest nafta hinna kerkimine juba neljandat
järjestikust päeva suurendab paljude energiakulukate ettevõtete kulusid.

Lennufirmade ja autotootjate aktsiad olid languse eesotsas, sest need on nafta hinnale kõige tundlikumad sektorid. Lennufirmade kuludest moodustavad kütused umbes 30 protsenti. Nii langes Euroopa suurima lennukompanii Air France aktsia hind 1,2 protsenti, 25,18 euroni, Deutsche Lufthansa aktsia hind odavnes 1,1 protsenti, 17,07 euroni.

Maailma suuruselt viienda autotootja DaimlerChrysleri aktsai hind langes 0,9 protsenti, 40,35 euroni. Autotootjad sõltuvad naftasaaduste hinnast tarbijate kaudu.

Skandinaavia börsidel kukkus tubakatoodete firma Swedish Match, mille aktsia kukkus neli protsenti, 113,75 Rootsi kroonini. Rootsi valitsus teatas, et tõstab põsktubaka aktsiisi kaks korda 246 Rootsi kroonini kilogrammilt. Swedish Matchi turuosa on umbes 90 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2006, 13:49
Otsi:

Ava täpsem otsing