Buen provecho ehk head isu!

Heidi Vihma 20. oktoober 2006, 00:00

Ühel pool on läbi kahe korruse tapas-baar 40 kohaga, teisel pool 50kohaline ? la carte restoran, lisaks on ülakorrusel omaette saal pidusöökide ja muude ürituste korraldamiseks. Meeleolu on majas lõunaeuroopalikult rõõmus, erksavärvilised seinad ja puna-valgeruudulised laudlinad restoranipoolel, tume puu ja lõbusad veinipudelilühtrid baariruumis.

Veinid on kõik Hispaaniast, majavein tuleb Lealtanza (e.k lojaalsus) veinikeldrist Riojast. Peakokk Renee Orvik hoiab siinsed road võimalikult originaalilähedastena, kohalikule maitsele mugandusi ei tehta. Ettekandjad ja kelnerid näevad välja väga kenad oma hispaanialikes kostüümides.

Kellele sõna tapas tuttav pole - tapas'e nime all saab Hispaanias väga mitmesuguseid suupisteid ja roogasid, alates tomatikattega saiadest kuni väiksemate soojade toitudeni välja.

Algselt olla niimoodi nimetatud saiasuupisteid, mis baarimees veiniklaasi peale pani, et kärbsed veinile ligi ei pääseks. Teise selgituse järgi olla tapas Hispaanias populaarseks saanud pärast seda, kui kuningas Alfonso X ihuarst kuningat vaevanud hädade raviks käskinud tal süüa korraga väikestes kogustes, aga sagedamini. Tapas'te portsjonid on 25-50 krooni.

Paljud kultuurid on aegade jooksul rikastanud Hispaania kööki oma maitsete ja toiduvalmistamise võtetega, siin on rooma, araabia, juudi mõjusid. Hispaania roogadele on omane külluslik oliiviõli kasutamine, lihtne maitsestus, kus põhimaitseid toetatakse kohalike ürtide ja paprikapulbriga.

Hispaanlased teevad üsna samasuguseid pajaroogasid kui meie, ainult nende maitsed on enamasti rikkalikumad: lisaks mitut sorti lihale kuuluvad sinna ka vürtsikad vorstid. Patatas ? la riojana - see on pajaroog Rioja moodi, kartul, sibul ja chorizo vorst.

Seni on kõige menukamaks osutunud lambatalle karree. Tuntumatest roogadest on menüüs veel tortilla - munaroog kartuliga, kuulsaim hispaania supp gazpacho (külm tomatisupp), kahte moodi paellat (lihast ja mereandidest, aga ka köögiviljaga), doradas a la sol - soolakoorikus küpsetatud kala ja katalooni kreem - kreembrülee moodi magustoit. Ja muidugi Hispaania kuulus jamon - vinnutatud ja laagerdatud sink.

Söögi-joogi kõrvale kuuleb neljapäevaõhtuti Hispaania muusikat. Esinejad vahelduvad, seni on sagedasemateks külalisteks olnud kaks noort kitarrimängijat. Muusikud alustavad kell üheksa ning Hispaania õhtud on tavapäraselt pikad.

Maja teise korruse saalis on kaks korda kuus salsaõhtud.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:42
Otsi:

Ava täpsem otsing