Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Roux - läbilõige Burgundiast
Maailma kõige peenemaks tituleeritud veinimarjasordi, Pinot Noir' kodu on Burgundia Prantsusmaa idaservas. Heade meistrite käes saab sellest ime, mahlane ja pehme happega, delikaatselt äratuntavate marjade ning maalähedaste aroomidega vein.
Selleks, et ime sünniks, on olulised kaks aspekti: mikrokliima ja pinnase koosmõju ning kogemus valmistada hea maitsega veini. Pinot Noir paistab muu maailma veinimeistritele kapriiside tipuna, sest vajab tähelepanu ja kannatlikkust igal valmimisetapil.
Pinot Noir' saksapärasteks nimedeks on Spätburgunder või Blauburgunder. Saksamaa on teine koht Euroopas, kus sel veinimarjal on tähtis roll. Neid veine küll ei ekspordita nii palju kui burgundereid, kuid kohalik tarbijaskond on väga suur. Sellest ka pahameel, kui lähipiirkond langetas oma parema kvaliteedi juures müügihindu.
Iga Burgundia veinipiirkond jaguneb väiksemateks alapiirkondadeks ning need on veiniaedade kaupa määratud kvaliteediklassidesse: Grand Cru, Premier Cru jne. Grand ja Premier Cru aedadest saadud Pinot Noir küpseb pudelis 10-15 aastat, üldklassi parimad veinid on valmis 3-5 aasta pärast. Pinot Noir' kuulsad ja sama kallid California velled laagerduvad küpseks 5-8 aasta jooksul, Uus-Meremaa ja Tšiili parimate õige vanus jääb 4-7 aasta vahele.
Nagu kogu maailma veininduses, leidub Burgundias mitmesuguseid tootjaid: väikepõllumeestelt marju kokku ostvaid tehaseid, chateau-tüüpi keskmisi tootjaid ja päris väikesi tegijaid. Kuna hea burgunderi valmistamine vajab kogemusi ja tundlikuks koolitatud maitsemeelt, siis on edukaks osutunud perefirmad, sellised nagu Roux Pére & Fils.
Roux' tagasihoidlik algus jääb aastasse 1885. Isalt poegadele edasi antud kogemused on edu üheks võtmeks, teine, veidi varjatum võti peitub lastes: need kasvavad oma vanemate elu, töö ja väärtus- (ka maitse-) hinnangutega kokku ning on pärast koolide lõpetamist valmis firma üle võtma. Noor ja aktiivne põlvkond veab, vanemad toetavad. Roux's osaleb praegu üheksa pere liiget, kellest noorimad kolm on 20-ndates aastates.
Autor: Tea Lajal