Hansapankuritele makstakse 450 miljonit krooni preemiat

31. oktoober 2006, 08:54

Tänavu kolmveerand aastaga puhaskasumi ligi
1,5 miljardi kroonini kasvatanud Hansapanga Grupp plaanib preemiatena
juhtivtöötajatele välja maksta üle 450 miljoni krooni, kirjutas SL Õhtuleht.

Tänavu kolmveerand aastaga oma puhaskasumi ligi 1,5 miljardi kroonini kasvatanud Hansapanga Grupp plaanib tulemustasu ehk preemiatena oma juhtivtöötajatele välja maksta 29 miljonit eurot ehk üle 450 miljoni krooni. Raha jaotatakse kõikide riikide ja kõigi tulemustasu saavate töötajate vahel. Panga suures kasumis ja preemiarahas on oma roll ka endiselt eraklientide tehingute vahelt võetaval teenustasul, mille sarnastest Hansapanga emapank Rootsis näiteks on loobunud.

Näiteks teenis Hansapanga Grupp Baltikumis ja Venemaal teenustasudena üle 700 miljoni krooni, millest üle poole tuli maksetega seotud teenustasult. Vaatamata sellele, et näiteks Swedbanki klientidel Rootsis tuleb oluliselt vähem erinevaid teenustasusid maksta, kehtestas Hansapank aasta eest koguni uue tasu. Raha tuli hakata välja käima ka oma kontojäägi vaatamise eest teiste pankade automaatides.

Pangatöötajate preemiate maht ongi otseselt seotud kasumiga. Hansapanga kõneisiku Kristiina Tambergi sõnul moodustub Hansapanga Grupi tulemustasu fond 20 protsenti EVA ehk majandusliku lisaväärtuse tulemustest. "9 kuuga oli Grupi EVA-tulemus 149 miljonit eurot ning tulemustasu reserv on seega 29 miljonit eurot," selgitas Tamberg. Ta rõhutas, et see reserv ei lähe aasta lõpus jagamisele mitte vaid tippjuhtide vahel, vaid individuaalsete tulemuste põhjal kõigi Hansapanga Grupi töötajate vahel kõigis riikides, kus firma tegutseb.

Kui palju keegi konkreetselt preemiat saab, on praegu lahtine. "Individuaalsel tasandil sõltub tulemustasu aastaks seatud eesmärkide täitmisest ja seda otsustatakse alles aastat kokku võttes," ütles Tamberg. Aastal 2004 oli näiteks Hansapanga juhatuse liikmete palgaks ligi 130 000 krooni kuus, millele lisandus tulemustasu ligi 156 000 krooni kuus. Juba siis peeti sellist tulemustasu edukaid majandustulemusi näidanud Hansapanga juhtidele üllatavalt suureks. Tänavu makstavad tulemuspreemiad on aga kasumi suurenemist arvestades kordades suuremad.

Näiteks möödunud aastal ulatus esimeses kvartalis Hansapanga töötajatele makstud keskmine preemiasumma pea 60 000 kroonini. Keskmiselt makstakse finantsvahenduses preemiat kuus ligi 6000 krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2006, 08:53
Otsi:

Ava täpsem otsing