Kommentaar: kütusemeeste hinnatõusu põhjendused on väheveenvad

Mariliis Pinn 01. november 2006, 17:27

Kütusemüüjate kolmapäevased põhjendused
hinnatõusuks on väheveenvad, kirjutab Äripäeva börsitoimetuse juht Tõnis
Oja.

Suured kütusefirmad, eesotsas Neste Eestiga, teatasid kütuste jaehinna tõstmisest kolmekümne sendi võrra liiter põhjendades oma tegevust Mazeikiu naftatöötlemistehase põlengust tingitud tarneraskustega. Seepärast olevat märgatavalt tõusnud Skandinaaviast imporditava kütuse osakaal.

Rotterdami sadamas, mille järgi sõlmitakse kütusefirmade lepingud (ka Eestis), on pliivaba bensiini 95 hind langenud 504 dollarini barrel ehk madalaima tasemeni alates möödunud aasta detsembrist. Kui aga see ümber arvutada kroonidesse liitri kohta, (ka dollari kurss on viimasel ajal mõnevõrra langenud), teeb see bensiini hulgihinnaks 4,70 krooni liiter. Nii madal oli see viimati möödunud aasta mai lõpus ning Neste automaattanklates maksis bensiiniliiter siis 11,75 krooni.

Väävlivaba diislikütuse hind on Rotterdamis langenud 560 dollarini tonn, mis on ligikaudne sama hind, mis selle aasta märtsis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2006, 07:07
Otsi:

Ava täpsem otsing