Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Särav krahv Siff

    Samamoodi võiks teda nimetada ka Bekkeri, Muuga või Viimsi krahviks, sest sealtkaudu aetud transiidi- ja naftaäri tegi tagasihoidlikust Sifist Eesti ühe rikkama mehe. Selle aasta Äripäeva dividenditabelis on ta 10,4 miljoni krooniga 24. kohal ja mahub veerandsaja edukama hulka ka rikaste topis, kus tema vara väärtus on hinnatud 647,2 miljonile krooni.
    "Ma arvan, et lähema kümne aasta jooksul mitte," kostab Siff kolmapäeva hommikul katsele end ümber veenda ja persoonilooks kohtuda või telefoni vahendusel vestelda.
    "Võib-olla pärast midagi juhtub, teate vanast peast inimesed keeravad ära, aga hetkel, kui ise olen terve mõistuse juures, meeldib mulle privaatsus ja vabadus rohkem kui enda eksponeerimine," lisab ta.
    Legendi järgi pani Siff rikkusele aluse tänavusega sarnasel sügistalvel kuusteist aastat tagasi, kui kohtusid kolm täiesti erineva iseloomuga meest - tõelise energiapommina tegutsev impulsiivne Endel Siff, oma otsuseid alati põhjalikult läbimõtlev ja tasakaalukas Aadu Luukas ning ehtsa Vene tankina toimiv Anatoli Kanajev.
    Kolmekesi hakati hangeldama bensiiniga, mille tonni sai Venemaalt 100 rublaga, samas kui kütusepõuda põdevas Eestis käidi selle eest välja 100 dollarit. Sifilt oodati toona sidemeid, sest omaaegse ENSV väliskaubanduskoondise Estimpex naftagrupi esindajana suhtles ta Venemaa naftatehastega. Sidemed ka saadi. Ekspressi andmetel pakkusid sealsed äripartnerid venekeelse kooli lõpetanud Sifile 1992.aasta alguses koguni head krunti Moskvasse, kuid ta jäi Maarjamaale.
    "Ta on hästi avatud ja vahel pidurdamatu ideedevooluga ning paljud ei jõua sellele tulvale järele. Vahel lendab reaalsusest minema… Sellega ta on nii võitnud kui ka kaotanud," iseloomustas Siffi üks endistest töötajatest.
    Teda tundvad inimesed kasutavad tihti sõnu särav, tark, intelligentne, erudeeritud, oraator. Kuid samas tuntakse teda isiklikult ja lähedalt vähem.
    "Mul ei ole mingit sõnumit. Võib-olla tulevikus, kui mul on sõnum, mis puudutab tööd, siis küll, aga mitte teisiti," põhjendab Siff ise, miks ta oma persooni ei ava. Lühivestluse käigus reedab ta ka põhjuse, miks hoiab praegu eriti madalat profiili. "Me valmistume läbirääkimisteks linnavõimudega Kopli liinide osas ja muidugi oleme huvitatud rahulikust töisest keskkonnast, et ei jääks muljet, nagu pooled suhtleks teineteistega ajakirjanduse kaudu," selgitab Siff telefonivestluse lõpuks ja soovib ilusat päeva.
    "Tüüpiline sifilik käitumine - pakub üle ja siis kaupleb."
    Mõne nädala eest võitis ta Kopli liinidel asuva 16,8 ha suuruse maa-ala hoonestusõiguse 99 aastaks, pakkudes selle eest 211 miljonit krooni ehk kaks korda enam kui konkurendid. Selle võiduga saab Sifist peaaegu kogu Kopli poolsaare arendaja, kuna rööbiti tegeleb ta endiselt ka Bekkeri sadama-ala väljaarendamiseks.
    Kuigi Sifil on Koplis suured plaanid, on ta just suhetes linnaga tõestanud end kompromissitu võitlejana ja vajab nüüd plaani õnnestumiseks häid suhteid. Nii peatus kevadel just Sifi nõudmisel hoonestaja leidmine Lasnamäe paekarjäärile, mille Jüri Ratase juhitud keskerakondlik linnavalitsus oli lubanud Toomas Annuse Merkole.
    "Tüüpiline sifilik käitumine. Pakub üle ja siis hakkab kauplema," iseloomustas teda ja käimasolevaid läbirääkimisi eilses Äripäevas Põhja-Tallinna linnaosa vanem Vilja Savisaar.
    "Esmamulje on fantastiline. Samas kipub lubama palju, aga asjad ei lähe vahest päris nii," iseloomustas lennukate mõtetega Siffi ka endine kolleeg.
    Aja jooksul on Siffi ärihuvid üha laienenud. Põhiäridest kõrvalekaldumistena tasub mainimist 2001. aastal asutatud tarkvaralahendusi pakkuv firma NT-Exchange.com, millest nüüdseks on saanud Intral AS.
    Veelgi huvitavama sammu astus ta 2002. aasta lõpus, kui ostis venekeelse ajalehe Estonija ja nimetas selle ümber Vestiks. Toona märkis ta, et see on missiooniga äri ja soovis sellest teha sõltumatu, huvitava ja atraktiivse meediaväljaande, kuid sel aastal otsustas ta aastaid miljoneid kroone kahjumit toonud lehest loobuda.
    Muu seas arendab Siff osalust ASis Laser Diagnostic Instruments, mis arendab ja toodab laseritel põhinevaid kaugseireseadmeid ehk lidareid ja millel on esindus ka Kanadas. Sellele lisandus peenmehaanika firma Zircon Technologies ost kevadel.
    Sifis ei puudu siiski ka kübeke edevust. Nii omandas ta mõne aasta eest Ameerikas 2000. aastal ehitatud luksuslennuki Learjet 60, mis maksis umbes 114 miljonit krooni.
    "Ta armastab kiirust ja tehnikat," lisab äripartner Anatoli Kanajev, kelle sõnul huvitub Siff autodest, skuutritest, mootorratastest ja ATMidest ning omab nii Porschet kui ka Ferrarit.
    Sifil on ka teisi väiksemaid pahesid, näiteks meenus Indrek Neiveltile, et Sifil on kombeks hilineda. Sama ütles 1999. aastal Ekspressile üks Siffi hästi tundev mees: "Ta on nagu Savisaar. Kui ütleb, et hakkas pool tundi tagasi Rakverest sõitma, võib kindel olla, et ta on endiselt Rakveres."
    Ühiskonnategelasena on Siff toetanud kõiki suuremaid erakondi sadade tuhandete kroonidega, kuid ise pole poliitikasse kippunud.
    Siff on juhtinud ka tenniseliitu, kuhu teda soovitas Standardi omanik Enn Veskimägi. Liidu praeguse presidendi Jaanus Otsa sõnul seisneb Sifi teene eelkõige selles, et ta toetas raskel ajal tennist rahaliselt.
    Muistend räägibki, et 1999. aasta suvel pani Siff Eesti Davise karika meeskonnale välja 10 000 dollari suuruse preemia, kui tiim alagrupis esikoha saab. Motiveeritud mängijad alistasid seepeale kolmanda liiga Euro-Aafrika tsooniturniiri finaalis Leedu, saavutasid esmakordselt sarjas esikoha ja pileti teise liigasse.
    "Kui ta teeb suuri tehinguid, pole midagi teha, ajakirjandus nagunii saab jälile, et selle taga on Endel Siff, aga reeglina ta ei ole edev inimene," võtab Endel Sifi iseloomu kokku tema lemmiklast Bekkeri sadamat juhtiv Kaupo Haukanõmm.
    Ta on üldiselt tennist vähe mänginud ja pole tennise trennis kindlasti käinud. Kui palju ta tennist armastab, ma ei tea. Vaadake, spordifänne on kogu maailm täis - kes ei ole jalgpalli või tennist vms mänginud!? Ma arvan, et ta väga kõva spordifänn ei ole, aga võib-olla on ka.
    Tema teene tennisele seisneb selles, te ta toetas ala suhteliselt raskel ajal. Ta on tark ja erudeeritud, aga ega ta isiklikest asjadest väga palju ei räägi. Ja mina pole talle lähedane inimene kunagi olnud.
    Aastal 1997 oli Siff meil nõu ja jõuga abiks väikese sadamaprojekti arendamisel. Ta on muhe ja rõõmsameelne sell olnud ning oma asju hästi ajanud. Need mälestused, mis mul Endliga on, on küll sellised pehmed. Kerge on olla temaga, ta pole raske persoon.
    Kui teisi on pidevalt kritiseeritud, siis tema on transiidiäriga pidevalt raha teeninud ja olnud Eesti majanduse musternäide. Temal pole kusagilt olnud kinni võtta ja tänu sellele teab ajakirjandus temast vähem.
    Võitleja hing on Sifil sees, niisama lihtsalt ta püssi põõsasse ei viska. Ka siis, kui oli Swedbanki ülevõtmine rootslaste poolt, sõdis ta hästi ja vapralt.
    Endel on heas mõttes laps veel. Tal silmad säravad peas ja tahab midagi uut teha, mitte istuda oma rahahunniku otsas või tegelda mõne vähem keerulise tegevusega, nagu kinnisvara.
    Ta on lõbusa olekuga ja teeb pigem enda kulul nalja. Pere on tema jaoks väga tähtis. Hobide jaoks tal paraku palju aega ei jäägi.
    Tunneme ajast, kui Siff veel kooperaatoris töötas. Viimane kord kohtusime nädal tagasi. Ühiseid ärisid meil pole, nii et räägime mitmesugustel teemadel.
    Ta on laia haardega vend ja vaatab kaugele Eestist välja. Eestis on ta tuntud rohkem kui transiidiärimees, aga tal on IT-valdkonda puudutavad ärid, mis tegutsevad isegi Kanadas. Ta on sõnapidaja ja aus inimene ega aja oma ärisid poliitiliste tehingutega.
    Endel on väga mitmekülgne inimene. Suurepärane vestluskaaslane, kes leiab inimestega hästi kontakti. Hea ärivaistuga usaldusväärne partner. Kui tarvis, alustaksin temaga otsast peale.
    Lõbus inimene ja edukas ärimees, kes sõnu ei otsi. Osav kõnemees.
    Särav isiksus. Väga kiire ärilise taibuga. Töötan temaga koos 1999. aastast. Ta on visionäär, aga ta on ka selles mõttes tark mees, et kui ta visioonid välja käib ja tegutsejad neile järele ei jõua või teevad valesti, paikab ta need asjad ära. Tal on väga palju erinevaid ettevõtmisi, kuid ta katsub kindlasti kõigi ettevõtmistega kursis olla. Viskab nalja, ei ole elus pettunud, vaid on rõõmsameelne. Ta on hästi avatud suhtleja ja üritab asju korrektselt ja ausalt ajada.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.