Eesti Pank: euro ei tule niipea

08. november 2006, 13:23

Ka tulevikus on jätkuva kõrge inflatsiooni
tõttu euro kasutuselevõtt 2008. aastast võimatu, teatas Eesti Pank.

Pank tõi põhjusena asjaolu, et Eesti ei täida järgmise kahe aasta jooksul euro kasutuselevõtuks vajalikku Maastrichti inflatsioonikriteeriumi.

Euro kasutuselevõtt 1. jaanuarist 2009 on samuti ebatõenäoline, ütles Eesti Panga president Andres Lipstok. Samas lisas Lipstok, et Eesti kõrgem inflatsioonitase on kiiresti arenevale majandusele igati loomulik ja ei kujuta meile ohtu.

Eesti Pank ennustab, et inflatsioonitempoks kujuneb sellel aastal 4,4 ja järgmisel aastal 4,5 protsenti. 2008. aastaks kiireneb see 4,7 protsendini, mis on tingitud eelkõige alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi määrade tõstmisest. Pärast 2008. aastat peaks inflatsioon siiski alanema.

Eesti majanduskasv on viimasel aastal olnud tavaolukorras jõukohasest 7–8 protsendist kiirem ning sama suundumus jätkub vähemalt järgmisel aastal. Prognoosi kohaselt kasvab majandus tänavu 11,8 protsenti ning kahel järgmisel aastal vastavalt 8,3 ja 7,6 protsenti.

Tööhõive näitajad on väga head, kuid samas on selgeid märke tööjõupuudusest. Selle leevenemist ei ole prognoosiperioodil näha, hoolimata sellest, et lähiaastatel siseneb tööturule rohkem inimesi, kui sealt lahkub. Nominaalpalga kasv alaneb aastatel 2006–2008 aeglaselt ning jääb 14–16 protsendi vahemikku. Tööpuuduse langus pidurdub ligikaudu viie protsendi tasemel.

Käesoleva aasta alguse kiire palgakasv jätkub või isegi hoogustub. 2007. aasta alguses toimub tõenäoliselt paljudes ettevõtetes taas palkade ümbervaatamine, mille suurus sõltub eelkõige sellest, kas palgakulutused on avaldanud ettevõtete kasumlikkusele mõju või mitte. Senise statistika kohaselt on ettevõtete kasumlikkus jäänud tänu hindade tõstmisele ja tootmismahtude suurenemisele kõrgeks.

„Praeguselt tasemelt saabki majanduskasv üksnes langeda, kuid küsimus on korrektsiooni kiiruses ja ulatuses. Vastavalt Eesti Panga prognoosile 2008. aastani püsib majanduskeskkond hea,” seisab prognoosis. „Tootmisressursside ja tööjõu nappus ning tööjõu kallinemine võivad siiski hakata märgatavalt kahandama mõne sektori konkurentsivõimet.”

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. November 2006, 13:36
Otsi:

Ava täpsem otsing