Mardilaada müügikoha kõrge rent jätab üksiküritajad ukse taha

15. november 2006, 09:20

Mardilaat toob Rocca al Mare suurhalli
kokku esinduslikuma Eesti käsitöö. Pea 200 müügikohal näeb näputööd igast
Eestimaa nurgast, kuid üksikul käsitööharrastajal jääb laatadel ja messidel raha
puudusel osalemata.

Kuigi teiste messide ja laatadega võrreldes on mardilaada bokside ja müügipindade rendihinnad madalad, jäävad 500 kroonist algavad tasud osale käsitöötegijatele ikkagi ületamatult kõrgeks. Neljapäevast nädala lõpuni kestva ja järjekorras juba kümnenda mardilaada korraldaja Liivi Soova sõnul on see Eesti käsitöö aasta tippsündmus. Ta kinnitas, et laat on igal aastal suuremaks kasvanud ja tänavugi jäid paljud soovijad ukse taha.

«Memmed ja taadid teevad väga ilusat käsitööd ja nad on alati oma unikaalsete esemetega siia oodatud. Paraku tuleb ka siin täita seadusi – müügist saadav tulu kuulub maksustamisele, samuti tuleb katta osalemiskulud,» loetles Soova väljaminekuid.

Nii pole kümmekonna paari sokkidega laadale tulek tõepoolest otstarbekas. Korraldaja sõnul on mõned osa võtta soovijad, kes on kuulnud, et sokipaari müüakse laadal 100 krooniga, lausa kibestunud, avastades, et osalemisele kulub samuti raha. «Korraldajaid süüdistatakse ahnuses ja hindade kruvimises,» selgitas Soova.

Samas on Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juures käima lükatud kursused, kus õpetatakse, kuidas oma käsitööhobist sirguda tulu teenivaks ettevõtteks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. November 2006, 09:20
Otsi:

Ava täpsem otsing