Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

End praktikandiks valetanud mehest sai küberkurjategija

16. november 2006, 08:43

Lääne politseiprefektuuri
kriminaalosakonnas lõppes kohtueelne uurimine kriminaalasjas, kus kahtlustatav
on 1981. aastal sündinud mees, kes ummistas koduarvutist saadetud e-kirjadega
Rapla maavalitsuse e-posti serverit.

Kriminaalmenetlust alustati mullu novembris. 10. novembril viibis Lääne politseiprefektuuri kriminaalosakonna organiseeritud kuritegevuse talituse küberkuritegude uurimise grupp Rapla maavalitsuses, kirjutas Pärnu Postimees.

“Maavalitsuse IT-juht teatas politseile, et septembri keskpaigast alates saadeti maavalitsuse e-posti serverisse hulgaliselt e-mail’i pomme, millega takistati e-posti serveri tööd, täpsemalt öeldes tekkis serveris ummistus,” rääkis Lääne prefektuuri kriminaalosakonna organiseeritud kuritegevuse talituse vanemkomissar Margus Sass.

Peagi sai politsei jälile isikule, keda oli alust kahtlustada eelkirjeldatud teo toimepanekus. Kahtluse alla sattus juulis-augustis Rapla maavalitsuses õppepraktikal viibinud Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli õpilane Janno. Neil kuudel sai Janno täpse ettekujutuse Rapla maavalitsuse arvutivõrgust ja selle nõrkadest kohtadest.

Janno ligipääs Rapla maavalitsuse lokaalvõrku ja sellele järgnenud õigusvastane tegu sai võimalikuks seetõttu, et pärast praktikandi lahkumist ei vahetanud võrguadministraator serveri kasutajatunnuseid. Pärast kõnealust turvaintsidenti vahetati välja kogu e-posti serveri tarkvara, seepärast ei leidunud serveris tõendeid. Teo toimepaneku ajal levitatud informatsioon ei ole samuti säilinud, kuna kassetid varukoopiatega on juba ümber lindistatud. Ka ei selgitanud Rapla maavalitsuse tellitud audit välja tekitatud kahju, vaid tegi ettepanekuid võrguturbe tagamise kohta. Eeltoodust lähtudes alustati Lääne politseiprefektuuri kriminaalosakonnas kriminaalmenetlust karistusseadustiku arvutiviiruse levitamist käsitleva paragrahvi alusel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. November 2006, 08:42
Otsi:

Ava täpsem otsing