Ettevõtete B-kaardi andmed on uuest aastast avalikud ja tasuta kättesaadavad

Mariliis Pinn 05. detsember 2006, 13:59

Alates 1. jaanuarist 2007 tehakse
internetis kõigile tasuta kättesaadavaks äriregistri ning mittetulundusühingute
ja sihtasutuste kehtivad registrikaardi andmed.

Justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peebu sõnul on kasutajatel edaspidi võimalik teenustasu maksmata vaadata ja teha ise registrikaardi väljatrükke Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) poolt pakutava veebipõhise päringusüsteemi kaudu.

"Sealt saab näiteks vaadata, kes on ettevõtte allkirjaõiguslikud isikud," tõi Peep näite infost, mida võimalik registrikaardilt leida.

Registrikaardile tehakse registrit pidava kohtu poolt kandeid ärinime, aadressi ja tegevusala, kapitali suuruse ning allkirjaõiguslike isikute ja nende esindusõiguste piiramise üle. Samuti põhikirja kinnitamise ja muutmise kohta (sh ühinemisel, jagunemisel ja ümberkujundamisel), samuti pankroti, likvideerimise ja registrist kustutamise kohta.

Justiitsminister Rein Langi sõnul suurendab taoline võimalus oluliselt tehingute õiguskindlust. "Kontrolliks pole vaja midagi muud, kui arvutit ja internetiühendust, mis teeb selle eriti kiireks ning mugavaks," ütles Lang.

"Nii saab juhul, kui teie ukse taha tuleb uhket televiisorit koos 10-aastase garantiiga pakkuv müügimees, kohe arvutist järgi vaadata, kas ta nimi ka väidetava ettevõtte B-kaardil on ning kui mitte, siis volikirja küsida," tõi Lang näite.

"Ja seega teha kohe kindlaks, et kas tegemist on tõelise ettevõtte ja selle volitatud esindajaga, või lihtsalt oma kahe aasta vanust kodutehnikat müütava kelmiga," lisas justiitsminister.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2006, 13:59
Otsi:

Ava täpsem otsing