Eesti Raudteel veeti novembris 3,77 mln tonni eest kaupa

13. detsember 2006, 09:20

Novembris veeti Eesti Raudteel kokku 3,77
mln tonni kaupa, ületades eelmise aasta novembrit 6 protsendiga.

“Oli suhteliselt pingeline kuu, kuid saime kestvatest teetöödest hoolimata hästi hakkama,” ütles Eesti Raudtee turundusdirektor Rene Varek. “Samuti suutsime säilitada Eesti Raudtee kui kaubaveo-operaatori veomahtusid – võrreldes eelmise aasta novembriga on ju vahepeal lisandunud veel üks kaubaveo-operaator”.

Nafta ja naftasaaduste veomaht vähenes novembris mullusega võrreldes 2,21 mln tonnilt 2,03 mln tonnini.

Suurim positiivne areng oli üle mitme aasta taas teraviljatransiidis, kus veomahud ulatusid novembris üle 0,25 mln tonni. Eelmisel aastal veeti samal ajal ainult 28 tuh tonni vilja. “Taas on Kasahstan avastanud oma viljale tee meie sadamatesse ja selle üle on ainult hea meel,” ütles Rene Varek. Lisaks mainis Varek, et juba viiendat kuud järjest kasvavad konteinerveod ning novembris oli Eesti Raudteel veetud konteinerite kogumaht 1009 TEU’d, mis on läbi ajaloo paremuselt kolmas kuu üldse.

Kivisöemahud suurenesid novembris poole võrra, olles kokku 0,67 mln tonni. Väetisi veeti kokku 0,21 mln tonni, põlevkivi 0,16 mln tonni ning mõlema kauba veomahud mõnevõrra vähenesid.

Kokku on 11 kuuga veetud raudteel kaupa 40,1 mln tonni, mis on eelmise aasta 11 kuuga võrreldes praktiliselt sama tulemus.

Kogu veomahust 59 protsenti moodustasid nafta ja naftasaadused, mille mahud on aastaga 10,9 protsenti vähenenud. Vähenemine on peamiselt tulnud toornafta arvelt, mille mahud on suundunud torujuhtmesse ja Venemaa kohalikesse sadamatesse.

Kivisütt on 11 kuuga veetud kokku 6,93 mln tonni, mis on ligi 3,2 mln tonni rohkem kui aasta tagasi. 2,15 mln tonni on veetud väetisi, kus veomaht on vähenenud 10 protsendi võrra. Ligi kolmandiku vähem on veetud põlevkivi, mille veomaht kokku oli 11 kuuga 1,82 mln tonni. Puiduvedu on jäänud eelmise aasta tasemele, olles kokku 1,54 mln tonni. Ligi 30 protsenti on aga suurenenud mustade metallide ja keemiakaupade vedu – veomahud vastavalt 1,13 ja 1,03 mln tonni.

Konteinereid on 11 kuuga veetud mööda raudteed 9 408 TEU-d ja konteinerveod on kasvanud ligi 53 protsenti.

Transiitvedudes veeti 11 kuuga 32,77 mln tonni kaupa ja veomaht on jäänud mullusega samaks. Ligi 12 protsenti on kasvanud importveod, kokku 3,45 mln tonni. Eksportveod suurenesid 5 protsenti, olles kokku 0,88 mln tonni. Ainsana on vähenenud kohalikud veod – kokku 2,99 mln tonni ehk 14 protsenti vähem, võrreldes eelmise aasta 11 kuuga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. December 2006, 09:15
Otsi:

Ava täpsem otsing