Rekordiline eelarve võeti eile vastu

Harry Tuul 14. detsember 2006, 00:00

Eelarve kasvab enam kui viiendiku võrra. Selle aasta 61,2 miljardi asemel saab järgimisel aastal jagada 74,6 miljardit krooni ehk raha peaks idee järgi jätkuma kõigile. Seejuures mängivad oma osa ka kasvavad eurotoetused.

Nii suureneb Rahvaliitu kuuluva regionaalministri Jaan Õunapuu eelarve enam kui kaks korda, millest enamik on Euroopa Liidust (EL) laekuv raha ning mis kulub veel teadmata regionaalprojektidele. Kõige vähem ehk vaid kümme protsenti kasvavad aga samuti Rahvaliitu kuuluva keskkonnaministri Rein Randveri haldusala kulutused.

Majanduskasvu suurimateks võitjateks on kindlasti kaitseminister Jürgen Ligi ja sõjaväelased, kuna nende eelarvete kasv on seotud otseselt majanduskasvuga. Nii kasvavad ministeeriumi kulud 33% ja sõjaväelaste palgafond veidi alla 38%. Suure palgatõusu võidavad ka Riigikogu liikmed, kelle palk on seotud riigi keskmisega, mistõttu palgafond kasvab ligi 33%.

Raha rohkust näitab seegi, et plaanis on soetada rekordarv õhusõidukeid.

Kui tänavu sai helikopteri keskkonnainspektsioon, siis järgmisel aastal ostab ligi 54 miljoni krooni eest lennuki koos laserskanneriga maa-amet. Pärast selle aasta loodusõnnetusi ja ainukese helikopteri pidevaid rikkeid otsustati hankida ka kaks 221 miljonit krooni maksvat helikopterit piirivalvele.

Endiselt jätkatakse nii Ühiskondliku Leppe Sihtasutuse kui ka Geenivaramu toetamist kokku ligi 15 miljoni krooniga.

Alguse saab kaks miljardikroonist projekti: Eesti Rahva Muuseumi ja jäämurdja ehitus. Muuseas alustab Raivo Palmaru kultuuriministeerium 42 uut projekti kokku 1,5 miljardi krooni eest, tõsi, neist enamik ei jõua oma algseisust kaugemale.

Viimati kasvas enam kui viiendiku 2004. aasta eelarve.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:29
Otsi:

Ava täpsem otsing