Valmis jõulupraad poest aitab vältida ebaõnnestumist

Mari Hiiemäe 15. detsember 2006, 00:00

Õigel jõululaual toretseb korralik jõulupraad, millest ei tohiks loobuda, sest see on klassika. Toidutegijate tööd lihtsustab võimalus osta jõulupraad poest.

Valmis jõulupraad on hea lahendus neile, kel aega napib, kuid kes sellegipoolest ei taha rikkalikust lauast loobuda. Samuti räägib valmisprae kasuks vähene tõenäosus ebaõnnestuda. Spetsialistide poolt väljatöötatud retsepti järgi valmistatud praad on kindla peale minek. Tuleb ainult vaadata, et see koduse küpsetamise käigus liiga kauaks ahju ei ununeks.

Suuremad toidukauplused ning poodideketid on jõulupraadide valikuga hästi varustatud. A-Selveri ostu- ja turundusdirektori Iivi Saare sõnul on peaaegu kõik Eestimaa erinevad lihatootjad sel aastal jõulupraadidega turule tulnud. Mõningal määral erineb vaid rõhuasetus - kes pakub rohkem tooreid ja kes valmisküpsetatud praade.

Saare sõnul saab näiteks Selverites - vastavalt poe suurusele - valida 16-19 erineva küpsetatud prae ning 18-22 toore prae vahel.

Rakvere Lihakombinaadi tootejuhi Enn Tobrelutsu sõnul on neil teiste lihatootjatega võrreldes kõige suurem uudistoodete valik. Rakvere Lihakombinaat on tema ütlusel igal aastal panustanud just hooajatoodete arendamisse.

Tobrelutsu kinnitusel on ostjate hulgas kõige menukamad küpsetatud praed, neid on Rakvere sortimendis enam kui tooreid praade. Populaarsed on ka Rakvere jõulupraad ja Kodune jõulupraad, müügimahtudelt on neile kiirelt kannule astumas uudistooted Vanaema ahjurull, Krõbe ahjukael ning Talumehe rulaad. Viimane on turul alles oktoobrikuust.

Rakvere Lihakombinaat prognoosib jõulude ajaks liha osas 60 protsenti suuremat müüki kui oli eelmisel talvel. Tänaseid müüke vaadates tundub, et isegi ületame selle optimistliku prognoosi, kinnitab Tobreluts.

Eesti poodides pakutavad küpsetatud jõulupraed on valmistatud peamiselt sealihast, kuid sortimendist leiab ka kalkuni- ja kanalihast praade. Tooreste praadide hulgast saab valida lisaks traditsioonilisele sealihale kana-, veise- ja lambalihast tooteid.

Enn Tobrelutsu ütlusel jäävad jõulupraadide kilohinnad vahemikku 60-100 krooni, kuid poodidest leiab kindlasti ka kallimaid praade. Iivi Saar A-Selverist lisab, et kalleima valmisküpsetatud jõuluprae kilo maksab Selveris 125 kr ning kodus küpsetamiseks mõeldud tooreste praadide seas on kõrgeim kilohind 185 kr.

Stockmanni Tallinna kaubamaja läbimüügis pole märgata ostjate tuntavat eelistust odavamate toodete järele, ütleb Stockmanni lihaosakonna juhataja Mihhail Skerin. Liha on tema kinnitusel nagunii kallim kui verivorstid. Skerini selgitusel uuritakse praadi valima tulles eelkõige toote kvaliteeti. Ostjale on oluline tuntud bränd ning toote maitse, alles seejärel tuleb mängu hind.

Samas märgib Skerin, et sooduspakkumistega läheb rahvas meelsasti kaasa ning siis võib oodata ka suuremat müüki.

Oma kulinaariaosakonnaga suuremad poodideketid valmistavad jõulupraade ka tellimustööna.

Seega lisavad poed lihatootjate poolt pakutavale valikule oma kokkade maitsestatud ning ettevalmistatud jõulupraade, sortimendiga saab tutvuda poes kohapeal.

Mihhail Skerini sõnul pakuvad Stockmanni kokad umbes kahtekümmet erinevat praadi, mida saab jõuludeks tellida. Nende hulgas on esindatud peaaegu kõik lihasordid.

Praesoovist tuleb kokkadele teatada kaks päeva ette, siis võib olla kindel, et nõutud toode on soovitud ajal valmis. Teenustööna saab tellitud prae lasta ka kohe valmis küpsetada, sellisel juhul lisandub hinnale teenustasuna kolmandik müügihinnast.

Sarnaselt Stockmanniga pakuvad kohapeal valmistatud jõulupraade ka Rimi keti poed ning Selverid.

Kaubamaja pakub spetsiaalselt jõuluprae nime all ühte praadi eriliselt maitsestatud sealihast, kuid valikus on hulgaliselt ka teisi praade, mida võib jõuluroaks kasutada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:43
Otsi:

Ava täpsem otsing