Soome tähed ja eesti ooperitulevik Tallinnas

Kersti Inno 05. jaanuar 2007, 00:00

Kontsert "Soome Tähtede Sära" on maailmanimega soome bassi Jaakko Ryhäneni ja tema kauase ansamblipartneri Seppo Hovi juubelikontsert (60+60), kus juubilaride kõrval esinevad Ryhäneni eesti laulutudengid.

Jaakko Ryhänen on olnud ligi veerand sajandit üks enim nõutud lauljaid maailma kuulsatel ooperilavadel ning alaline külaline prestiižikamatel ooperifestivalidel Bayreuthis ja Savonlinnas, esinedes muu hulgas basside ihaldatuimates rollides Philipp, Boris Godunov või näiteks läinud suvel Bayreuthis Daland Wagneri "Lendavas hollandlases".

Lisaks neljakümnele kesksele bassirollile nii itaalia, saksa, vene kui ka soome ooperites on ta esinenud pidevalt ka kontserdi- ja oratooriumisolistina ning laulnud end soomlaste südamesse ka lihtsate lauludega rohketel kontsertidel kultuurimajades ja kirikutes.

Lauljakarjääri alustalaks peab Ryhänen head laulutehnikat. Oma kogemusi on ta heldelt jaganud paljudele noortele nii Sibeliuse Akadeemia laulukateedri professorina kui ka nüüd juba neljandat aastat ka Eesti Muusikaakadeemia laulukateedri juhatajana. Helsingis Ryhäneni juures õppinud Mart Mikk on öelnud: "Ta on ainukene, kes on osanud vastata kõikidele minu küsimustele, mis puudutab laulmist."

Ryhäneni õpilaste hulgast on võrsunud juhtivaid soliste Soome Rahvusooperisse ning tema eesti õpilasi meie lauluteatrite Vanemuine ja Estonia laval kuulates-vaadates muutub ooperisõbra meel üha optimistlikumaks meie ooperi tuleviku suhtes.

Soome basslaulja paljudest eesti õpilastest laulavad sellel kontserdil Helen Lokuta, Pille Lill, Margarethe Fischer, Mati Turi, Roland Liiv, Rene Soom, Sergei Grinkov, Priit Volmer ja Märt Jakobson. Klaveril saadab Piia Paemurru. Õhtut juhib Seppo Hovi.

Juubelikontserdi esimeses osas kõlavad ooperihitid, teises osas populaarsed laulud, sealhulgas ka muusikalidest ja operettidest.

Umbes kolmandik Jaakko Ryhäneni kontsertidest on heategevusliku eesmärgiga, nõnda ka see kontsert, mis on osa Tallinna Talvefestivali heategevuskampaaniast päevakeskus "Käo" puuetega laste heaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:44
Otsi:

Ava täpsem otsing