Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Erkki Raasuke: Investeerida kinnisvarasse? Olen väga skeptiline

    Kui peaksite lühidalt selgitama võõramaalasele, milline olukord valitseb praegu Eesti majanduses, siis mida talle räägiksite?
    Hästi lühikene kirjeldus on see, et majandus on kasvanud väga hästi, meil on seljataga 15 aastat suurepärast ajalugu. Pikaajalised väljavaated on väga head, aga lühiajaliselt on kaks Balti riiki (Eesti ja Läti - toim) hetkel faasis, mida võib nimetada ülekuumenemiseks. Kõige suurem risk Eestile on järsk korrektsioon, lihtsamalt öeldes hooga vastu seina jooksmine.
    Mis olid mullu Eesti majanduse lipulaev ja kirstunael?
    Üksikut sündmust on väga raske välja tuua, kõik on omavahel sedavõrd palju seotud. Mulle jättis positiivse mulje see, mis on toimunud riigieelarvega, eriti selle suur ülelaekumine. Eriti meeldis, et selle rahaga ei mindud kohe populistlikult käituma.
    Kui minna jõuliselt midagi halba otsima, siis 2006. aastast seda küll ei leia. Võib-olla tegime mullu mõne otsuse, mis võib tuua hiljem negatiivseid tagajärgi, aga praegu ma küll midagi sellist nimetada ei oska.
    Eelmise aasta väljendiks kuulutasid erinevad meediaväljaanded sõna "JOKK". Mis oli majanduses möödud aasta sõna ja millise sõnaga loodate käesoleva aasta detsembris kokku võtta aasta 2007?
    No KASV, üsna kõhklematult. Kõik keerleb kasvu ümber. Küsimus on, kuidas me selle kasvuga hakkama saame. Kasvud jäävad absoluutnumbrites suureks ka 2007. aastal. Meie lähtume oma tegevuses praegu pehme maandumise strateegiast.
    Käesolevat aastat nimetaksin kohanemise aastaks - tagasi pikaajalistele relssidele saamine. Aga kunagi ei või ette teada. Kui majanduskeskkond peaks kiiresti halvenema, siis aasta lõpus käib meie töö juba halvaksminevate laenude ümber. Krediidiriski mõju meie finantstulemustele on väga suur, kordades suurem kulujuhtimise võimalustest. Loodetavasti aga nii siiski ei lähe.
    Eestisse voolab odavat laenuraha suuresti tänu sellele, et meie pangad kuuluvad Põhjamaade pankadele. Kui suur on oht, et Eesti muutub mustaks lambaks, kelle laenukraanid kinni keeratakse?
    Soodne olukord on meil tänu sellele, et laenajana on turul Põhjamaade pangad, mis on ajalooliselt olnud suhteliselt stabiilsed ja tuntud konservatiivsete riskivõtjatena. Kuni Baltimaade või üldse kiirelt kasvavate turgude proportsioon pole nendes pankades liiga suur, ei tohiks raha saadavuse teema ka väga järsult üles tõusta.
    Samas, ma ütleksin, et sellel hetkel, kui see teema sisse lööb, on juba pisut hilja, sest siis saavad sellel olema üsna kiired mõjud emapankade finantseerimisele ja seeläbi ka meile.
    Öeldakse, et süües kasvab isu. Kuidas teha inimestele selgeks, et palgad ei saa igal aastal kasvada sama palju kui mullu või rohkemgi?
    Seda ei peagi selgeks tegema! Palgad võiksid kasvada 20% aastas, kui tootlus kasvaks seal ees 25%. Ma ei oska hinnata, kui palju on inimesi, kes teevad praegu kulutusi, seejuures toetudes tänasele või homsele loodetavale palgakasvule. Halb on muidugi see, et ka tänane palk ei pruugi negatiivsete arengute puhul kõigile säilida. Meie üheks toetavaks puhvriks on ka see, et tee piiri taha on avatud ja mobiilsemad ning oskustega inimesed peaksid siinse olukorra halvenedes leidma tööd lähiriikides.
    Mida arvate kinnisvarasse investeerimisest?
    Mina olen kinnisvarasse investeerimise suhtes väga skeptiline, kuna kohalik kinnisvara on selgelt ülehinnatud.
    Siinkohal on paslik teha lihtne paberinurga arvutus. Võtame globaalse aktsiafondi ja ütleme, et üle kümne aasta on selle tootlus 6-8 protsenti aastas, arvutame kumulatiivse tootluse ja mõtleme, kui suur võiks olla lõpuks investeering. Ma arvan, et meie tootluse ootus on isegi pigem konservatiivne. Nüüd võtame siia kõrvale kinnisvara Tallinnas, vaatame ruutmeetri hinda ja iga aastal lisame sellele 6-8 protsenti hinnakasvu. Tegelikult peame sinna rohkemgi lisama, kuna ka korteri ülalpidamine maksab, mis võib küll kompenseeritud olla üürimisest saadava rahavooga. Kui nüüd arvutada, milline peaks sel juhul kinnisvara hind olema kümne aasta pärast, jõuame üsna jaburate numbriteni.
    Kui mul on korter Tallinnas, mille kasutusvajadus tekib 15 aasta pärast, siis olen veendunud, et investeerides see raha jaotatult finantsinstrumentidesse, on mul 15 aasta pärast ostujõudu oluliselt rohkem, kui ostes korteri täna ja hoides seda.
    Kas noor pere peaks praegustes tingimustes võtma võimaluste piires laenu ja ostma korteri või elupinda pigem rentima?
    Ma arvan, et ummisjalu ostma praeguses olukorras ei tasu tormata. Üürimise kasuks räägiks kindlasti see, et mitte osta praegu, vaid osta siis, kui hinnad on kukkunud. Aga hinnad võivad olla ka 10 aastat samas paigas, sel juhul poleks üürimine jällegi eriti mõttekas. See on nägemuse küsimus.
    Tänane üüriturg on samas proportsionaalselt kinnisvara hindadega super, super hea. Mida kallim korter, seda madalam on ruutmeetri ostuhinnaga võrreldes üürihind.
    Kui praegu osta uus korter ja see välja rentida, siis rahavoog, mis sealt saadakse tootlusena, on väga hädine. Kasulikum on vaata et panna raha pangadeposiiti, mis on lisaks kõigele veel tulumaksuvaba.
    Mis laenuintressidega toimuma hakkab?
    Ma ei ootaks suuremaid muutusi marginaalide osas, eeldades, et ei tule šokki ega likviidsusprobleemi. Euribor võiks natuke ülespoole liikuda. Tasub pidevalt jälgida turuanalüüse. Eks vastavalt Euroopa turule ja inflatsiooniohule tuleb neid intresse liigutada.
    Hea harjutus pikaajalisele laenuvõtjale oleks mõelda, et Eesti on riik, kus pole fikseeritud valuuta ja mis saab ise oma intressimäärasid muuta, nagu see paljudes riikides on. Praeguse majanduse tingimustes ja fikseerimata valuutaga antaks eluasemelaenu ilmselt kusagil kaheksa protsendi lähedaste intressidega. Kui laenaja tänane käitumine ei erine oluliselt sellest, kuidas ta käituks 8protsendilise intressi puhul, peaks kõik korras olema.
    Kui on teada, et liigne laenamine võib meid viia krahhini, siis miks saadab Hansapank inimestele postiga krediitkaarte ja reklaamib teles, et nüüd saab laenu veelgi kiiremini ja kergemini kätte?
    Maailm ei ole nii lihtne. Hiljuti tuli välja kurb statistika, et Eestis hukkus teedel mullu üle kahesaja inimese. Ma ei ole kuulnud, et keegi küsiks automüüjatelt, miks te müüte neid mõrvariistu. Kõigepealt tuleks aru saada, kas tegu on olemuselt positiivse ilminguga või mitte.
    Finantseerimistooted on selgelt elu edendavad tooted, need pole kurjast, kui neid mõistlikult kasutada. Pealiskaudne on lihtsustada, et ärge laenake. Vastutustunnet on vaja.
    Miks Eestile on vaja eurot?
    Eelkõige seepärast, et väikese riigina terendab meil üldpildi halvenedes oht, et tõstatub küsimus, kas valuuta devalveerida või mitte. Stabiilsuse ja kindluse tugevdamiseks on eurole üleminek väga kriitiline. Euro viibimine on äärmiselt kahetsusväärne. Mul jääb ainult üle loota ja teha meie poolt mõistlikkuse piires parim, et vähemalt 2010. aastal euro tulek realiseeruks.
    Kõrges inflatsioonis ja euro viibimises süüdistavad ärimehed riiki ja riik ärimehi. Mida oleks pidanud teisiti tegema, et oleksime nüüdseks eurotsoonis?
    Ainuke, kelle poole süüdlast otsides vaadata, on paraku finantssektor ehk kõik Eestis tegutsevad kommertspangad ja keskpank. Iseregulatsiooni käigus ja konkurentsi tingimustes ei saanud me paraku hakkama sellega, et raha pakkumine väiksem oleks.
    Ilmselt oleks keskpank pidanud olema piiravam pankade suhtes ja pangad oleks pidanud teadvustama vajadust laenamist piirata õigel ajahetkel. Elasime liiga kaua roosas lootuses, et asjad saavad korda, et küll meid sisse lastakse. Ei lastud kahjuks.
    Majandus sõltub suuresti ka poliitikast. Kes saab uueks peaministriks ja mis peaks olema tema esimene ülesanne majanduse vallas?
    Minu hinnangul on Eesti senise edu taga suuresti see, et poliitika on sekkunud mõõdukalt majandusse. Nüüd hakkab pilt muutuma ja see pole hea areng. Poliitikute peaks olema kohtunik, kes seab reeglid ja jälgib nende täitmist, kuid platsile ei jookse.
    Rikkad armastavad öelda, et õnn pole rahas. Kuidas sellega õigupoolest on?
    Kindlasti ei ole õnn rahas. Saan seda väita, kuna mu enda taust on olnud kõike muud kui jõukus. Olen elanud reaalselt nii, et nädala kaupa tuleb raha lugeda, et kuu lõpuni hakkama saada. See võib olla stressi tekitav, aga teisest küljest, vähemalt minu puhul, oli see mõjus motivaator, et end kiiremini jooksma saada.
    Eestit vaevab tööjõupuudus. Kas peaksime oma riiki laskma türklastest taksojuhid ja rumeenlastest ehitajad?
    Mul pole selget arvamust, aga ma kõhklen. Piiride puudumine on alati hea, selles mõttes on tänane reeglistik ehk liigagi piirav. Samas ei läheks ma seda kindlasti propageerima ja laevade-rongidega immigrante sisse tooma.
    Millist kinnisvara ja milliseid aktsiaid soetasite aastal 2006 ja plaanite soetada tänavu?
    Olen isiklikes rahaasjades üsna konservatiivne investeerija. Kinnisvaraostu tegin ära 2005. aastal, mil ostsin maa. Mullu ehitati sinna peale maja. Tasakaalu saavutamiseks tuleb tänavu müüa ära senine elupind. Lisaks elupinnale ma kinnisvarasse juurde kindlasti ei investeeri.
    Päeval, kui mind kinnitati Swedbanki juhatuse liikmeks, ostsin Swedbanki aktsiaid. Pisikene tükk on mul Venemaa Sperbanki aktsiaid, nende võim ja ulatus on nii suur, et kui nad õigeid asju teevad, peaks neil hästi minema.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.